fredag 14 april 2023

Jack Teixeira inte så smart 21-åring

Jack Teixeira, 21, är den som läckte hemliga uppgifter i USA till en låst grupp i spelvärlden. Han spelade uppenbarligen högt med sin egen tillvaro som fri som insats. När New York Times knackade på hemma hos honom så ingrep också FBI och grep honom. Han hade publicerat en bild där det gick att identifiera honom hemma. 

Hur stor skada har denne man som jobbade åt Massachusetts Nationalgarde har gjort är svårt att bedöma. Han släppte 300 dokument som också handlade om kriget i Ukraina. Men han blev oförsiktig och lade också ut bilder på sig själv och där syntes det rutiga köksgolv han hade hemma hos sig. New York Times identifierade honom och FBI bevakade huset. De hade tänkt gripa honom på väg till jobbet, men gjorde det när New York Times knackade på istället. Det fanns många vapen i huset och FBI ville inte ha någon eldstrid. Jack Teixeira gick ut skolan (highschool) år 2020. 

Hjärnan utvecklas tills vi är ungefär 20 år gamla, men den fortsätter utvecklas hela livet. Jack Teixeira och hans hjärna insåg dock inte konsekvenserna utan trodde han kunde använda internet för att avslöja hemliga uppgifter. Det kliade för mycket i fingrarna helt enkelt. Det är inget spel att göra så, fast han använde spelvärlden på internet och nu lär han få ångra sig i ett antal år. I verklighetens fängelse. 

Den här trevlige unge mannen Jack Teixeira kunde inte hålla fingrarna i styr utan avslöjade hemliga militära papper. Inte så smart. Men nu är han känd i hela världen. Ungdomar har ofta som mål att bli kändisar, men kanske inte ökända. Han är dock ingen visselblåsare sägs det. För då krävs mer medvetenhet. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar