tisdag 8 juli 2014

Problem med demokratin

UPPDATERAT
Jag blir inte särskilt upprörd över att grupper i EU-parlamentet slog sig samman och gjorde så att en tilltänkt ordförande inte blev det utan istället blev det svenskan Cecilia Wikström, folkpartiet, som röstades fram och blev detta. Hon valdes till detta i det utskott som har hand om framställningar från medborgarna direkt.

Det var konservativa, socialdemokratiska och liberala grupperna i parlamentet, som tillsammans fick igenom detta, vilket innebar att Eleonora Evi från den grupp där sverigedemokraterna sitter blockerades. Denna grupp EFDD leds av Nigel Farades EU-kritiska parti Ukip. Som blev Storbritanniens största parti i EU-valet.

Peter Eriksson i miljöpartiet är mycket upprörd för allt var redan uppgjort genom att ordförande skulle väljas efter gruppernas storlek och hur ska det gå med EU om denna församling inte följer sina uppgjorda regler? Men det här gick ändå rätt till eftersom den formella röstningen sker i utskotten vad gäller ordförande. Så grupperna struntade i att rösta enligt den formel de skulle ha gjort och gick efter sina övertygelser. Varför är detta dåligt? Det är väl själva systemet som är fel ifall det finns omröstningar? Felaktig demokrati således.

Det betyder att det inte blir så genomarbetat samarbete kanske, att den grupp som är inröstad i parlamentet fråntas makt, som har getts den av medborgarna i Europa. Icke demokratiskt. Och det betyder i sin tur att EU har samma problem som vilken politisk organisation som helst som ska samla människor från många olika länder. Det är inte lätt med demokrati. 
9:08
Att miljöpartiet blir så upprört har säkert att göra med tanken ifall Sveriges riksdag skulle göra likadant: konservativa, liberala och socialdemokraterna går ihop för att hålla sverigedemokraterna utanför. Det skulle betyda att miljöpartiet fick mindre inflytande. Jag tycker tanken är tilltalande. Har redan tidigare skrivit att moderaterna och socialdemokraterna är så lika att de kan regera ihop. 
13:16
Visste ni förresten att den troligen äldsta kvinnan i Sverige är 115 år och ursprungligen från Turkiet. Hon heter Saro Dursun och bor i Västerås. Hon fick barn vid 64 års ålder sägs det. Vilken kraftkvinna!

1 kommentar:

  1. Ja, alltså man kan tycka vad man vill, men det finns inga regler som säger att man ska göra som man gjort tidigare, det var en praxis. Så man har inte gjort något fel när man nu har gjort på ett annat sätt.
    Jag lutar mer åt att Eriksson är rädd att detta även händer i Sverige. Tänk dig MP, Fi, V och SD i opposition! Ja jäklar i min lilla låda vad komiskt!

    Batra och Damberg fick frågan om en S+M regering i Almedalen när de diskuterade skillnaderna mellan partierna. Batra vågade nog inte skrämma iväg för många väljare så hon antydde att de nog inte skulle gå att kompronmissa. Damberg kunde absolut inte tänka sig en S+M regering, han ville ha en stark opposition! (?) Varför då?

    SvaraRadera