tisdag 10 juni 2014

Politiker tjänar mer än folket

Det är ett faktum eftersom riksdagslönerna ligger kring 60 000 i månaden. De som tjänar mest ligger dock i miljonklassen per år. Detta kan leda till inlåsningseffekter och hälften av politikerna är proffspolitiker i dag. 

En av de som försöker komma in i riksdagen för att tjäna mer är Gudrun Schyman (fi) som i dag har en blygsam ålderspension på drygt 200 000 per år. Om hon blir vald i höst kommer hon upp i inkomster på drygt 700 000 kronor. En väsentlig skillnad. Hon äger Klockaregården i Simrishamn och har en hyreslägenhet i Malmö, som hon behöver betala. Hon bor på Klockaregården tillsammans med sambon Jacques Öhlund, en man från överklassen både på mammas och pappas sida. Vi får hoppas att han betalar hyra, för äger gården gör han inte och Gudrun låter säkerligen honom inte bo gratis.
I USA är det tvärtom så att människor drar sig för att ge sig in i politiken, för det är inte särskilt bra betalt. Ex-politikern Hillary Clinton har berättat att hon och maken presidenten Bill Clinton hade mångmiljonskulder när de lämnade Vita huset.  Ifall det vore likadant i Sverige så skulle politiker kunna hävda att de drivs av idealitet, men som det nu är så är förutom makten även pengarna stora drivkrafter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar