söndag 15 juni 2014

Jämställdhet en religion i Sverige

UPPDATERAT
Att jämställdhet har blivit som en religion i Sverige för oss det tycker muslimer, som samlas till konferens i helgen i Norrköping. Det är muslimska män från hela Skandinavien, som träffas utan kvinnor för att umgås och få "mat för själen". Könsapartheid är en del i övertygelsen och mycket riktigt så skakar heller inte den intervjuade hand med den kvinnliga reportern från Norrköpings Tidningar. Kvinnor kan man inte beröra, för de är farliga. 

Denna syn på kvinnor innebär också att män anses vara så explosiva, hotande, riskabla och farofyllda i sina uttryck att de inte får umgås annat än med beslöjade av det andra könet. Detta är en fördomsfull och märklig syn på män och kvinnor, som jag aldrig hade begripit. På en bröllopsfest på en restaurang i Stockholm häromåret råkade jag dock möta blicken från en mörkhårig man, som uppenbarligen var ute på jakt. Den blicken utstrålade ren och oförfalskad lust och inte något annat. Och tydligen trodde han att jag var likadan. Fördomar om svenska kvinnor stirrade mig i ansiktet.

Detta blir följden av att något är så förbjudet inom den egna klanen. Och särskilt då att utsätta kvinnor inom denna för denna sorts blickar. Men mig gick det bra att försöka jaga. Så länge jag inte beslöjade mig. Det är tydligen så att de olika halvorna av mänskligheten är så vitt skilda åt i denna kultur, för att den ena sorten inte anses har kommit längre än till att vara besatt av lägre regioner i sina kroppar. Det gäller att hålla dem strikt inpackade bakom religionens alla regler.

Det är dawa-rörelsen som samlas nu i Norrköping, ett tusental män i en hyrd hall, men utan kvinnor. Det är inte oetiskt i Sverige. I Irak finns det islamska Dawapartiet, som stod bakom den iranska revolutionen och också ayatollah Khomeini under det iransk-irakiska kriget. Partiet får fortfarande stöd från Teheran. De tillhör gruppen shiamuslimer, som menar att islam ska vara den grundläggande lagen i alla frågor. De menar att lösningen på politiska och ekonomiska problem finns i islam också för grupper/folk. Partiet i Irak leds av Nuri al-Maliki, som är premiärminister i Irak.

Företrädaren för denna gren av islam i Norrköping säger nu: "Om man tittar på kristendomen och buddhismen sitter prästerna på sin kammare och väntar på att människorna ska komma till dem. Vi tror mer på mission genom oss själva". Vilket häpnadsväckande uttalande! Kristendomen, som har talat om sina grundläggande övertygelser om kärlek över hela jorden i årtusenden, och buddhismen med ledaren Dalai Lama, som ständigt reser jorden runt för att sprida läran från Buddha, vilken innebär att avsluta cirkeln av lidande och begär. För båda könen.

Men nu är det islam, som missionerar genom medlemmarna själva. Ja vad betyder det då? Att vi alla kommer att vara övertygade muslimer om ett antal år? Genom jihad (det heliga kriget) eller på annat sätt? Och att vi kvinnor kommer att vara beslöjade och att männen inte ska ta kvinnor i hand? Att männen är herrarna och kan bestämma över barnen och över kvinnornas kroppar? Något som finns som lagförslag just nu i Irak. När jag var på dop i går sjöng vi bland annat psalm 791 för den lilla flickan:

Du vet väl om att du är värdefull
Att du är viktig här och nu
Att du är älskad för din egen skull
För ingen annan är som du

Det finns alltför många som vill tala om
Att du bör vara si och så
Gud Fader själv, han accepterar dej ändå
Och det kan du lita på

Du passar in i själva skapelsen
Det finns en uppgift just för dej
Men du är fri att göra vad du vill med den
Säga ja eller nej

14:45
Undrar vad Feministiskt Initiativ tycker om detta? Att jämställdhetens ideologi har blivit som en religion för oss i Sverige? Jag skrev ett mejl till dem och frågade:
Hej på er!
Jag skrev om att muslimer tycker att jämställdheten i Sverige är som en religion för oss. Vad tycker Fi om detta?
http://annhelenarudberg1.blogspot.se/2014/06/jamstalldhet-en-religion-i-sverige.html
Med vänliga hälsningar
Ann Helena Rudberg
www.annhelenarudberg.se

17:45
Just nu går Mama Hawa på TV4 Fakta, där berättas om att kvinnorna i Somalia inte kan göra något när de blir våldtagna. Det måste hållas hemligt för de blir annars utstötta ur samhället. Religionen är sunnimuslimsk. Även om de känner mannnen eller vet vem det är så går det inte att berätta om detta. Kvinnorna blir stigmatiserade, men inte männen. Nittioåtta procent av alla kvinnor har också genomgått omfattande könsstympning för att kvinnorna är rädda. Föräldrarna gör detta mot sina flickor. Det är kulturen som gör detta och då måste kulturen ändras, säger Mama Hawa. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar