tisdag 17 juni 2014

Dom i målet Elma Assistans

UPPDATERAT
I dag klockan 14 kommer domen i den stora härvan kring bedrägerierna kring Elma Assistans i Södertälje. Rättegången har tagit stora resurser från skattebetalarna: närmare 100 miljoner kostar enbart advokaterna till alla åtalade. Huvudmannens bror var anställd vid Försäkringskassan.

Företaget Elma Assistans hade 98 anställda och omsatte 50 miljoner per år i Södertälje, Nynäshamn, Rönninge och Nyköping. Trettiofem stycken åtalades vid Södertälje tingsrätt i detta den största härvan, som gav 5 000 kronor i utdelning per aktie i bolaget. Tolkningsbehov på arabiska har hela tiden förelegat. Åtta av de åtalade är svenskar.

Här har jag tidigare skrivit om detta. 

Och så har vi härvan kring Jome omvårdnad också i Södertälje. Sexton personer är misstänkta där för bedrägerier. Här har jag skrivit om detta.
14:10
34 av de 35 fälls för grova bedrägerier och grova bidragsbrott. Tjugo av de åtalade får fängelse mellan ett och sex år och tretton stycken får villkorlig dom med samhällstjänst. F-kassan vill ha tillbaka 29 miljoner, får de det? De får ett skadestånd på 26 miljoner. 

Här är Södertälje tingsrätts pressmeddelande om domen. 

Är det då värt att lägga så mycket pengar på ett mål i domstolen? Jo självklart är det så. Vi kan inte ha ett system som bryter samman för att banditer utnyttjar det. Då ändras landets politik för att bovarna bestämmer. Det sägs också från Försäkringskassans håll att det är mycket svårare att fuska och bedra nu än det var bara för fyra år sedan. Vi får hoppas att detta är sant.
17.3.2015
Och nu pågår målet mot Jome, bland annat med bandinspelningar om hur de äldre ska spela teater och låtsas ha ont. Silva Gündüz var VD. Hon har suttit häktad sedan förra året.
23.7.2015
Domen i hovrätten mot Elma assistans fastställde att 34 av 35 fälls, en del personer får skärpta straff och en del lite mindre straff. Det är det största och dyraste fallet hitintills. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar