onsdag 28 maj 2014

Vi gillar lika

Ja det är klart vi gör, inte olika. Det är förfärligt när människor är olika oss och är sjuka, fattiga och mår dåligt. Vi vill att alla ska må bra och har tillräckligt med mat och annat de behöver omkring sig. Det är förfärligt när andra är ensamma och övergivna. Vi vill att de ska ha det lika kärleksfullt som vi själva i sällskap med människor.

Det är bedrövligt när en kvinna blir stenad till döds i Pakistan för att hon enligt sina släktingar har valt fel man och är olik dem. Vi vill att hon ska vara lika oss och få välja fritt. Vi vill att alla människor ska vara lika inför lagarna och vi vill att lika behandling av människor ska börja nu. Plus att alla ska ha lika skyldigheter och ansvar. Vissa ska inte behandlas som barn när de är vuxna.

Jag håller med Torbjörn Elensky i Expressen om att rangordnandet efter ras blir inte bättre för att alla rasifieras och att alla med brun eller mörkare hy anses bättre än vita, som gärna skuldbeläggs kollektivt och vilket i sin tur uppmuntrar till hat och att det är omöjligt att behandla alla på samma villkor. 

Dessutom tycker jag inte att det finns vissa finare nationer som man måste hålla på. Men inte den svenska nationen för den kan slopas i morgon dag och är inte något värd. Vi måste inte hata oss själva och älska alla andra. Det blir fel. Kärlek till andra utan självkärlek finns inte. Allt börjar med den enskilda människan.

Och dessutom är detta med orden gillar eller gillar inte lika eller olika ett trick. Det är kommersiell propaganda för att få en del av befolkningen med på något mot den andra delen. Helst. Och för att sälja tidningar. Ett billigt trick. Både gillar olika och gillar lika kan betyda vad som helst beroende på vad man lägger in i detta. Förresten gillar vi fika.


1 kommentar:

  1. Du har så rätt. Vi gillar olika är ju en klyscha som kan betyda precis vad som helst.Den passar lika bra åt nazisterna som åt vänsterextremisterna. Den med fika förstår vi bättre.

    SvaraRadera