tisdag 1 oktober 2013

Sverige bäst för gamla

UPPDATERAT
Till och med bättre än Norge och Tyskland, säger FN:s befolkningsfond. De har beräknat detta att vi är bäst av 91 länder och att Afghanistan är sämst. Där blir människor knappt äldre eftersom de förväntas leva till 59 år för män respektive 61 år för kvinnor. 

Människor väntas leva i genomsnitt till 68 år för män och 72 för kvinnor i världen. Inte mycket det heller. I Japan är 30 procent av befolkningen över 60 år i dag. Landet kom på tionde plats som bra för äldre i världen. Nederländerna kom på fjärde plats och Kanada femte medan USA kom in på åttonde plats och Storbritannien på trettonde.

År 2050 kommer de äldre, över 60 år, att dominera världen istället för de yngre under 15 år. En värld full av gamlingar. Nä det tror vi inte på. Det hinner säkert hända massor av naturkatastrofer innan dess. FN:s befolkningsfond kommer med prognosen att vi är elva miljarder människor år 2100. De som lever då lär får se. Här kan ni få lite kött på benen från BBC. Och i dag är förresten de äldres dag. Enligt FN.

2.10.2013
Melker Norgren, 99 år, får en toahink i finrummet istället för en plats på ett äldrehem. Eller annan hjälp att komma uppför trappor. Så ser det ut i Sverige. Vilken äldreomsorg! Han fyller nu upp vedförrådet för att klara vintern.

PS. I dag var jag tvungen att gå akut till tandläkaren. Det kostade 999 kronor. En gammal sliten krona hade lossnat. Det är nästan ingenting kvar av den, men det blev billigast att sätta dit den igen. En ny krona får jag ingen ersättning alls för från f-kassan. Den tanden anses inte behövas. Om jag hade varit en asylsökande hade jag fått betala 50 kronor. DS.

1 kommentar:

  1. Eller så lägger man ner äldreboenden, flyttar på de gamla till en helt ny otrygg miljö långt bort från hemtrakten, för att sen kunna göra om den gamla byggnaden till flyktingförläggning.

    http://www.hoglandsnytt.se/aldreboende-laggs-ned-blir-flyktingboende/

    SvaraRadera