onsdag 30 oktober 2013

Herrgård till asylsökande

UPPDATERAT
Det är bra och fint att en herrgård nu får användas till asylsökande som kommer från Syrien och andra länder. Det är Skebo herrgård, som tidigare var känd hos gourmeter med en fantastisk mat i restaurangen. Här finns fina rum och en simbassäng inomhus.

Härligt för flyende att få vila upp sig i dessa omgivningar i Norrtäljetrakten. Skebo herrgård stängde i somras sina anläggningar och såldes för 17 miljoner kronor till en ny ägare. Tills de flyttar in i vår ska således asylsökande få bo där istället.

Det var tidigare konferensanläggning och restaurangen hade bland annat älg, vildsvin, rådjur och vildand på menyn. Så här fint och gott kunde man äta och dricka.

Skebo herrgård uppfördes på 1700-talet av holländaren Jakob Grill. En kyrklig stiftelse drev gården på 1900-talet som pensionärshem för rika äldre herrar. Men 1974 blev det ett hälsohem ända till början av 90-talet då ABF tog över och gjorde kursgård av den anrika anläggningen. År 2003 blev det då konferens- och weekendhotell och nu blir det till asylsökande. Mycket bättre än campingstugor på Öland.

Det är en utlandssvensk familj som tar över och en herrgård måste söka sig dit där pengarna finns, vilket avspeglas i herrgårdens skiftande öden. Staten betalar nu. Drygt hundra flyktingar har Migrationsverket kommit överens med ägarna ska bo här i 36 rum med 1 900 kvm boyta. Det ska inte bli för trångt. Sjutton hektar parkmark ingår. Grattis alla asylsökande och välkomna till Sverige!
31.10.2013
Rapport har under morgonen berättat om hur illa det står till för alla asylsökande. De får bo i tomma kontorslokaler och baracker långt ute på landet. Till slut kommer det att bli som när bosnierna flydde hit att de bor i tält, men där är vi inte ännu säger Migrationsverket.

De får också bo alldeles för länge på asylboenden. Tanken är att de ska flytta till egen lägenhet inom en månad, men det kan ta upp till två år för de asylsökande. Det uppger Sveriges Radio.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar