söndag 8 september 2013

Mördade sina föräldrar mordförsök nu på barnen

UPPDATERAT
Det är uppenbarligen något allvarligt fel på en mamma, som försöker spränga sig själv och sina barn i luften på E20 utanför Örebro. Mamman hade placerat en gasoltub i bilen och ville med hjälp av den ta livet av sig själv och sina barn.

Hon hade hört att läckande gas exploderar efter ett tag. Detta hände också, men tack och lov så misslyckades mordförsöket på barnen och hon och barnen sökte istället vård på akuten i Örebro i förrgår för brännskador de fick.

Den 18 januari 1985 kallades polisen till gården i Västergötland av kvinnan, som då var 14 år. Hennes föräldrar var skjutna och flickan presenterade en historia om att en man hade kommit dit och mördat dem.

Vapnet hittades gömt i hennes rum och det fanns inga fotspår i snön så hon blev ganska tidigt misstänkt för morden. Hon erkände också till slut och familjen och bygden ställde upp bakom henne. Hon slussades ut i samhället via fosterhem.

Dubbelmordet hände i Vartofta. De båda som mördades hette Ingrid och Hans Karlsson. Enligt flickan skulle hon ha utsatts för incest. Det var orsaken till mordet. Hennes bror har stått bakom henne hela tiden och de har haft kontakt. Kvinnan sitter nu anhållen för mordförsök på sina barn och häktningsförhandling hålls i dag klockan 13.
14:10
Den 43-åriga kvinnan häktades i dag misstänkt för mordförsök på sina två barn. Hon är misstänkt på sannolika skäl den högre misstankegraden. Straffet för mordförsök kan ligga på omkring 8-10 år i fängelse. Hon dömdes så småningom det året till rättspsykiatrisk vård. 
Här är nästan samma bild som jag tog i går kväll, bara lite tidigare.

8 kommentarer:

 1. Men...

  "För ett antal år sedan sköt en ung kvinna sina båda föräldrar. Kvinnan hade ett liv med drogproblem och svårigheter. Först försökte hon neka till brottet och skyllde på en okänd gärningsman. Dåvarande polisinspektör Dahlström-Lannes inkallades. Efter hennes förhör slutade denna tragiska historia som ett incestfall."

  Ur artikel i Aftonbladet 2006 om Dahlström-Lannes.

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article450247.ab

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Monica Dahlström-Lannes är en kontroversiell person. Totalt hängiven incest och övergrepp. GW Persson minns det som att hon fick sparken från Polishögskolan för att alla fall slutade med incest eller övergrepp. Men själv menar hon att han minns fel. Och att det var rektor Göran Lindberg som sparkade henne. Han som själv åkte dit senare för grov våldtäkt och våldtäkter. Vilket getingbo!

   Radera
 2. Läste du själv vad du skrev: "familjen OCH bygden ställde upp bakom henne"..

  Jag är benägen att tro att den som anser mord på ens egna föräldrar vara enda lösningen på eländet har nog varit med om MYCKET innan dess.

  Det tråkiga är att dessa fosterhem och samhället i övrigt inte ha kunnat hela henne i efterhand.

  OM det inte var incest hon upplevde som liten, så är det i alla fall något fruktansvärt som har gjort henne sjuk i huvudet.

  Och hur många 14åringar har tillgång till vapen? En mycket märklig historia.

  SvaraRadera
 3. Nja, det är för mycket att säga att bygden ställde upp bakom henne. Som jag minns det, som är uppvuxen inte långt därifrån, höll man sig avvaktande och neutral eller t.o.m skeptisk till påståendena om övergrepp. Det var för mycket som inte stämde med den teorin, som t.ex att flickan helt klart var labil och att det mycket väl kan ha funnits andra anledningar till det än övergrepp.

  Dessvärre är det nog en del som talar för att Dahlström-Lannes lade de rätta orden i flickans mun. Någon vilja att gå till botten med vad som verkligen låg bakom fanns inte.

  SvaraRadera
 4. Expressen gör ett försök att utreda hur det var och inte var då 1985. Det verkar ha varit för svårt att ta itu med det trauma som hela bygden utsattes för. En 14-åring var inte är skyldig och skulle inte sättas i fängelse. Det primära var väl vad man skulle göra med en flicka som hade utfört något så ohyggligt.

  http://www.expressen.se/nyheter/gw-det-var-ett-forsok-till-utvidgat-sjalvmord/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Expressens artikel lyckas fånga stämningen som rådde ganska bra. Man var tvungen att hitta en förklaring och då kom Dahlström-Lannes som en räddande ängel.

   Men om, säger om, det nu istället var droger och "dåligt sällskap" som utlöste ett familjegräl som gick överstyr så apterade man en tidsinställd bomb när man tillät flickan att rationalisera sin handling med en lögn. Ingen klarar i längden av att leva med en sådan livslögn.

   Radera
 5. Finns det några andra motiv Var det hon som utförde detta

  SvaraRadera