torsdag 15 augusti 2013

Obama uttalar sig om Egypten

UPPDATERAT
Presidenten är på semester, men ska säga något i dag om Egypten. Utrikesminister John Kerry har fördömt våldet, men det behövs något mer. Vi får se om det kommer.

Vad det handlar om i Egypten är att många års vanstyre av landet har medfört denna kollision mellan olika maktcentra. Militär står mot islamister. Det är inte så märkligt. Den sortens maktkrig pågår i hela Nordafrika.

Egypten har aldrig varit en riktig demokrati. Drygt 80 miljoner människor lever av i genomsnitt lite mer än 6 000 dollar per år. Befolkningen har fördubblats på en generation och de allra flesta bor vid Nilen. Området är inte större än södra Sverige eller som Danmark på ungefär 40 000 kvadratkilometer.

Det är civilisationens förbannelse att befolkningen i Afrika ökar rekordartat, men kontinentens förmåga att försörja sin befolkning har inte blivit större. Naturligtvis blir det konflikter av detta.
16:37
President Obama höll sitt tal och menade att samarbetet med Egypten inte kan fortsätta som det har gjort tidigare och att USA har meddelat detta till Egypten. Det stora militära samarbetet kan inte gå vidare på samma sätt som förut. Och den militära övningen i Sinai som skulle äga rum nästa månad är inställd.

Han menade också att Amerika kan inte bestämma framtiden för landet utan det måste folket själva göra. Men president Obama vill ha en demokratisk utveckling och en fredlig sådan. Något annat förtjänar inte det egyptiska folket.

Han sade också att båda sidorna i Egypten har anklagat USA och västvärlden för sina problem. Det gynnar inte Egypten att göra så. Vad som behövs är "justice, peace and dignity" avslutade han sitt tal.
16.8.2013
Vi har sett det förut och lär se det igen: hatet skapar två oförsonliga sidor som står mot varandra. Förnuftet har rasat ned i tårna på de båda lägren och de döda blir ett faktum. Det kallas numera matyrskap och de döda får komma till himlen och njuta 72 jungfrur. Men det som händer är detsamma som har hänt i alla konflikthärdar: människor tycker inte att livet är värt att leva längre. Det går lika bra att dö för det som kallas friheten och demokratin.

I dag är det "vredens dag" i Egypten och den kommer säkerligen att släppas loss. Och våldet tar inte slut förrän ett lämpligt antal människor har strukit med. Hatet finns inte utom i dessa människor, där det har tagit sin permanenta boning. Det kollektiva inom dem tar över och vägen mot undergången är säker.

Svenska UD avråder från resor till Egypten. FN:s säkerhetsråd uppmanade alla parter i Egypten i går att upphöra med våldet. Minst 638 personer har dödats enligt hälsodepartementet i Egypten. Enligt muslimska brödraskapet är de döda betydligt fler.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar