söndag 11 augusti 2013

Misshandeln utomhus minskar

UPPDATERAT
Ja det påstår Jerzy Sarnecki, forskare. För vi har blivit mindre toleranta mot våld och vi dricker inte så mycket på en och samma gång. Det rör sig om anmälda fall av misshandel. De har minskat med 5 000 på första halvåret jämfört mellan 2009 och 2013.

 Ja då räknas naturligtvis inte sådana gäng in som fotbollshuliganerna som slog till vid Blåsut i går och misshandlade varandra. De anmäler inte. Och det var fel tidsperiod för statistiken. Eller sådana gäng som bärplockarna i Gävle som drabbade samman och misshandlade varandra. Inga anmälningar där heller.

Gladstatistiken räknar endast anmälda brott, men många misshandelsfall anmäls inte. Den sociala kontrollen har ökat menar Sarnecki. Det tror vi inte riktigt på för det handlar naturligtvis om vilken kategori människor som åsyftas. Och de som utsätts för våld i nära relationer är minst benägna att anmäla. Men det kanske inte alltid sker utomhus?

Och den hiskeliga vintern i år kanske gjorde att det inte misshandlades och slogs lika friskt utomhus? År 2009 var det fortfarande en ganska mild vinter medan de senaste tre vintrarna har varit gräsliga. Men vädret finns väl inte med i statistiken?
12:18
Här konstateras att inga brott utomhus ökar sommartid. Varken mord, misshandel eller våldtäkter. Bara trafikolyckor och drunkningar ökar och det är inga brott. Vi lever i det bästa av samhällen tydligen eller är det propaganda från Brå, som alltid vill påskina att brottsförebyggande rådet är bäst? Här är det senaste stora bråket i Malmö i går kväll mellan fotbollsfans, men det räknas väl inte? En man skadades svårt, en man greps för misshandel och ett 50-tal poliser var tvungna att ingripa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar