måndag 26 augusti 2013

Hopp om att ormbiten överlever

UPPDATERAT
Den man som blev biten av en pakistansk svart kobra hemma hos sig på Dimvädersgatan i Biskopsgården, Göteborg, kan komma att överleva. Grattis säger jag!

Då får han chansen igen att ta hand om sina fyrtio giftormar hemma i lägenheten. Och möjlighet att en gång till få ett dödligt bett. Han blev biten i handen och risken för amputation är uppenbar eftersom giftet orsakar vävnadsdöd. Undrar just vad sjukvården av honom kostar. Serumet lär inte vara billigt.

Själv träffade jag på en vanlig snok häromdagen när jag var ute på promenad med hunden. Den har gula fläckar vid huvudet. Ormen märkte oss när vi kom, där den solade sig på vägen, och gav sig iväg. Tidigare har hunden dödat en snok, som den stötte på i vår trädgård. Tyvärr för jag tycker de är vackra - och de är ofarliga.

Huggormsbett på hundar behöver behandlas och det blir dyrt från några tusenlappar per serumampull upp till 30 000 för en ampull. Beroende om det är från får eller häst. Hundar kan dö av påverkan av ormgiftet på njurarna. Behandling av en människa för huggormsbett kostar mellan 20-30 000 kronor. Så det är också dyrt.

Men det lär inte vara någonting mot vad den här mannens fritidshobby kostar oss. Bara den första dosen serum fanns på apoteket Scheele och flögs ned från Stockholm. Sedan måste förmodligen serum inhandlas från Indien eller Pakistan. Kostnaden borde komma upp i miljonklassen, men visst har vi råd? Han är i 40-årsåldern och kan kanske snart återvända till sina kära ormar. Grattis som sagt! En fågel och en katt räddades ur lägenheten tidigare i dag.
18:12
Han är inte ens misstänkt för ett brott! Nä det är bara att fortsätta som vanligt. Fler ormar på gång?
12.9.2013
Jodå han får fortsätta som vanligt, måste bara städa lite i lägenheten och åtgärda några terrarier. Uppskattningsvis fanns det trettio ormar i lägenheten, var svårt att se eftersom en del höll sig gömda. Döden är valfri. Uppenbarligen. En slarvig människa som har giftormar. Lycka till!

1 kommentar:

  1. håller med dig skall vi skattebetalare betala för ;ORMTJUSARE,HAR DU SJUKA INTRESSEN SOM GIFTORM.BETALA EGEN KASSA. HUND O KATT är väl gosiga husdjur? hur gosar du med en kobra? med ett dödsbett eller?

    SvaraRadera