lördag 22 juni 2013

Snowden flyr

UPPDATERAT
Han kommer att fly endera dagen säger hans rika beskyddare och det finns tre olika flygplan som kan ta honom till Island, där han vill ha asyl. Dock finns inga garantier för att han inte kan utlämnas till USA från Island. Edward Snowden vill ha garantier i förväg, men det kan han inte få.

Snowden är en trevligare avslöjare av avlyssning än vad Julian Assange någonsin har varit. Dessutom har han chockat britterna med att avslöja också den avlyssning som finns i landet. Men Assange tänker försöka hålla sig i rampljuset genom att hålla tal i dag vid 15-tiden från balkongen på Ecuadors ambassad. Han gjorde detsamma förra året i augusti, vilket jag skrev om här. Då hade han suttit två månader. Nu har han suttit instängd ett år. Självvalt fängelse.

Snowden som åtalas i USA för spioneri riskerar mer än vad Julian Assange någonsin har gjort. Har skrivit många gånger om denne man, men orkar knappt höra en gång till vad han har att säga. Förra året talade han om att USA måste återvända till sina rötter på 1700-talet. Visst. Varför ska ett land backa trehundra år för att en man säger det? Och ifall han äntligen begav sig till Sverige så skulle allt alldeles säkert läggas ned med en gång, inget åtal skulle riktas mot honom och han skulle vara en totalt fri man, men de galoscherna passar väl inte Julian Assange.
15:47
Assange höll inte något tal av säkerhetsskäl...

Due to a security situation Julian 's public address today, on the 12 months of his political asylum, has been postponed.
23.6.2013
Och nu uppges Snowden vara på väg till Moskva med Aeroflot. Hoppas han kommer fram ordentligt! Ryssland eller Moskva kommer inte att vara den slutliga destinationen. USA är medvetet om denna flykt. Vad ska de göra? De kan knappast skjuta ned ett Aeroflot-plan och inte heller tvinga det att gå ned i ett annat land. Eller hur president Obama? Planet beräknas landa i Moskva vid 15-tiden. Vi får se vad som händer då.
12:09
Det verkar som om det finns en biljett i Snowdens namn till Kuba från Moskva senare i dag eller i morgon måndag. Denna biljett ska sedan vara bokad till Venezuela. Det säger Aeroflot. Detta kan naturligtvis vara ett villospår. Och Wikileaks tar åt sig äran av att ha räddat Snowden undan utlämning till USA. De följer med honom på flyget också.WikiLeaks ‏@wikileaks
50mFLASH: Mr. Snowden is currently over Russian airspace accompanied by WikiLeaks legal advisors.
13:06 Det sägs att någon med efternamnet Harrison är ombord på flyget till Moskva. Snowdens on-off-flickvän heter Sarah Harrison. Vad säger Lindsey Mills? Här skrev jag tidigare om Snowden.
15:22Och nu har han landat. Ska han uttala sig för världspressen också?
16:20 Nä förstås inte. Han är redan borta och ska övernatta i Moskva och sedan fortsätta i morgon vidare till det land han ska till. Venezuela. Stackars journalister som är slavar på vagnen och får stå där och vänta i Moskva. Känner igen situationen. Och här får ni veta mer om Sarah Harrison. Okej hon är tjejen som hjälper Snowden. Motsvarar kanske Assange hjälpreda i Sverige Anna Ardin? Detta är en ny omgång där det är bättre förberett med allt. Snowden kommer absolut att klara sig. Det tror jag. Han är som jag har sagt tidigare en bättre kandidat till hjälte. 
16:49 Och här sägs att han undersöks av läkare från Ecuadors ambassad på flygplatsen. Ska han således till Ecuador? Ryktena surrar.
18:28 Han ska träffa Ecuadors ambassadör sägs det. Så länderna slåss om honom? Enligt senaste nytt så söker han asyl i Ecuador. Så twittras det från Ecuadors sida från utrikesministern. Okej. Då blir han verkligen en fortsättning på Assange, som också har fått asyl där, men aldrig kommer loss från ambassaden i London. Hoppas Snowden inte fastnar på en ambassad i Moskva. Men Ryssland vill väl inte ha honom där.
24.6.2013 8:54 Så det var Kina som beslöt låta Snowden fly. Jag gillar det här att allt blir som en Hollywoodfilm med en man i huvudrollen när stormakterna klaschar. Utan pass hur kommer han till Ecuador? Svaret är ett särskilt resedokument för flyktingar. Han kan lämna Moskva om några timmar. 
11:17 USA kan inte göra mycket mot att Snowden får asyl i Ecuador. Obama kan knappast tvinga ned planet som jag redan skrev där uppe. Och fortfarande är vårt jordklot inte en enhet på så vis att en stormakt dikterar allt. Det är bra.
12:53Snowden är inte ombord på planet till Havanna säger medpassagerarna. Nä han kan väl åka vart som helst. Till Sverige vore väl bra. Så ser världen att Sverige inte utlämnar människor till USA hur som helst. Så utmärkt att DN har bild på det tomma sätet! Så pedagogiskt och fint. Förresten så hörde jag talas om att en Mr Walker var ombord.
25.6.2013 Ryssland förnekar att Snowden finns i Ryssland och att han ens har passerat gränsen till detta land. Bättre och bättre! Detta behöver inte manusförfattarna ändra. Det går att göra film i Hollywood rakt av!
17:30 Men enligt Putin är han kvar i Moskva och kvar även på transitområdet vid flygplatsen. Men det är inte inne i Ryssland. Bara han inte blir boende och stannar där. Den filmen har vi också sett.
1.7.2013 Hoppsan Snowden söker asyl i Ryssland! Ja det landet ligger ju inte så långt borta. Bara att lämna den internationella flygplatsen. Då slipper han flyga mer. Han är nog flygrädd stackarn. 

11 kommentarer:

 1. De borde ge Bradley Manning och Edward Snowden Nobels fredspris eller dylikt för att de vågat riskera sin framtid för att upplysa oss andra om vad som verkligen pågår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja då får du trycka på de som kan nominera. För fredspriset (norska Nobelpriset eftersom Sverige och Norge var i union då) skickas förfrågningar till regeringar, medlemmar av internationella domstolar, professorer och rektorer, före detta fredsprismottagare och nuvarande eller tidigare medlemmar av den norska Nobelkommittén. Tidsfristen för att skicka in nomineringsformulären är den 31 januari det år som priset ska delas ut. För sent i år således att nominera till årets fredspris.

   Radera
 2. Vad är det här för dumheter! Assange, Snowden och Banning är större än ni NÅGONSIN kommer bli!

  Dumtala inte Assange, han var naiv och litade på Sverige och det fick han sota för Snowden vet bättre eftersom han HAR SETT vad Sverige gör.

  Oskar

  Du lär ändå inte posta detta, men gör du det så är du iallafall inte feg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jo jag har hört talas om midsommarsjukan, men jag trodde inte den yttrade sig så här...

   Radera
  2. By Jeeves... jag tror han har större chans att få asyl i Sverige än på Island. Det här är ett land som välkomnar var och en.

   Radera
  3. Så, Snowden har större chans att få asyl i landet som försöker få britterna att att storma en ambassad för att få ut en man som är MISSTÄNKT för våldtäkt!? Ett stormande av en ambassad är en krigsförklaring på det landet!

   är du allvarlig?

   Oskar

   Radera
  4. Gäsp... godnatt Oskar, sov gott. Det tänker jag göra.

   Radera
 3. För tre år sedan utväxlade USA och Ryssland spioner: http://www.svt.se/nyheter/varlden/ryssland-och-usa-utvaxlar-spioner

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja då har dom väl inga kvar att förhandla om... och Snowden är väl rätt korkad om han stannar i Moskva. Detta flyende verkar vara bättre iscensatt än tidigare. Vi får väl se som sagt .

   Radera
 4. Edward Snowden kan söka politisk asyl i Sverige. Som ensamkommande flyktingbarn. Enligt svenska barnläkare är han 16 år. Välkommen lilla Eddie!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaha den var rolig! Men det går nog inte. Han är för djupt inblandad i CIA:s verksamhet. Trots allt.

   Radera