fredag 28 juni 2013

Mommie dearest

I går gick ett TV-program om Hollywoods uppburna skådespelerska Joan Crawford och hennes barn, särskilt hennes äldsta dotter Christina Crawford, som gick igenom ett helvete som barn tillsammans med sin yngre och också adopterade bror. 

Barnen var hennes ägodelar och skulle vara gulliga och söta tillsammans med sin mor. När de visade sig vara verkliga barn och inte enbart porslinsdockor så tog det hus i helsike inom mamma Crawford.

Hon skickade bort dem till internatskola så fort det gick, men där trivdes barnen för det var en bra skola och de tyckte om det äkta par som drev den. Så när mamma Crawford en gång skulle bestraffa dem och inte låta dem komma hem över julen och ringde och sade detta så jublade barnen dumt nog i bakgrunden. 

Detta uppfattade Joan Crawford som illojalt. Barnen skulle vara lojala undersåtar i hennes land. Några timmar senare kom hennes livvakt och hennes sekreterare till skolan och tog med barnen till okänt land. Christina Crawford placerades i en sträng skola som nunnor skötte och försökte där ta livet av sig. Hon överlevde enligt henne själv enbart för att en nunna förstod hennes situation och pratade oavbrutet med henne för att hon skulle uthärda.

Hennes mamma Joan Crawford gjorde till slut Christina och hennes yngre bror arvlösa av skäl som de mycket väl kände till som hon skrev i testamentet: for reasons which are well known to them. Christina började kampen för att hennes bror ändå skulle få något. Själv ville hon inte ärva något efter sin mamma, men hennes yngre bror hade lidit så mycket i sitt liv.

Programserien går på SVT2. Det heter Familjehemligheter och är således en dokumentärserie. Programmet om Joan Crawford och hennes barn (hon adopterade fyra varav de yngsta var tvillingar) går också den 29 juni i morgon lördag på morgonen 9:05. 

I dag fortsätter programserien 18:05 om den förmögne Pierre Dumaine som också överraskade sina barn med sitt testamente.

2 kommentarer:

  1. Här mer om det

    http://vuxnabarn.nu/narcissism/psykisk-misshandel-pa-film-klassiker/

    SvaraRadera
  2. Den som hade adoptionsbyrån varifrån många Hollywoodskådisar fick sina barn var en homosexuell kvinna som med stor grymhet skaffade sig dessa barn, bl.a. från fattiga familjer. Hon tillägnas ett kapitel i en bok om världens grymmaste kvinnor som jag har i min ägo.

    SvaraRadera