söndag 2 juni 2013

En massmördande psykopatisk clown

Skådespelaren Heath Ledger närmade sig sin roll som boven Joker i filmen The Dark Night genom att stänga in sig på ett hotellrum och prova olika röster och skriva dagbok. Han lät sin karaktär äta upp honom. På sista sidan av manuset hade han skrivit Bye Bye. Kanske menade han att ta farväl av karaktären. Att det var klart nu. Men hans pappa tyckte det var tufft att se.

Under hösten 2007 spelade han sin roll som Jokern och vännen Terry Gilliam oroade sig för hur Heath Ledger skulle påverkas av den mörka och vrickade personligheten hos rollfiguren. Ledger blev helt slutkörd av filmningen, ett riktigt vrak, men han kunde inte sova. Ungefär två timmar per dygn fick han någon vila. Kroppen blev utmattad men hjärnan kunde inte koppla av. Han hade onormal tankeverksamhet och en rastlös överskottsenergi.

Han fortsatte till inspelningen av Dr Parnassus i London i januari 2008. Det var kallt och han blev sjuk. Fortfarande kunde han inte sova och han tog piller för att ändå kunna få lite ro.

Han hittades död den 22 januari 2008 i sin säng i New York. Han blev 28 år. På andra sidan väntade de som hade dött i ungefär samma ålder: Jimi Hendrix, Brian Jones, Jim Morrison, River Phoenix och Janis Joplin.

Nu har hans pappa Kim Ledger för första gången uttalat sig i en dokumentär om sonen. Liebling der Götter Gudarnas älskling heter den på tyska. På engelska heter dokumentären Too young to die. Heath Ledger är den ende skådespelaren förutom Peter Finch, som har fått en Oscar postumt för en roll. Han fick den för bästa manliga biroll i The Dark Night.

Det blir mytbildning kring en för tidigt död stjärna. Den gudarna älskar dör ung brukar man säga. I vår tid blir en stjärnas död alltid offentlig och bilderna bränns in i det kollektiva medvetandet. Heath Ledger kommer alltid att leva vidare genom sina roller på vita duken.

Marilyn Monroe och prinsessan Diana var båda 36 år när de dog, lite äldre men de utkämpade samma kamp för livet utan att ha tillräckliga kunskaper.
Här hittar ni mina böcker

En mogen människa vet att det är möjligt att ta in all ondska i sig själv, att det finns potential att bli massmördare för var och en av oss. Hon vet också att det finns en verklig möjlighet att bli helgon. Att vara fullständigt god. Men en mogen människa förfaller inte till någon av dessa möjligheter i verkligheten för det är inte att bli en mogen människa. Vi kan inte låta oss förfalla till någon av dessa ytterligheter. Det är moget att veta detta, men att inte välja någon av vägarna. Heath Ledger var för ung för att inse detta i grunden, för ung för den prövning han åtog sig. Men han gjorde det ändå. Det måste anses modigt.
4.7.2015
Här berättar pappan om det sista telefonsamtalet och om att han varnades för att blanda receptbelagd medicin med sömntabletter. Men att han sade att det var lugnt, att han bara behövde få sova lite. Och så somnade han in bokstavligen och hittades död den morgonen då han skulle ha träffat Steven Spielberg. Det är farligt att blanda droger. En evig lärdom. Och ändå säger en del att det finns inga som dör av misstag. Allt sker i ordning och allt är meningen. Allt har ett syfte.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar