måndag 10 juni 2013

Edward Snowden ville inte leva i 1984

UPPDATERAT
Han ville inte bli övervakad hela tiden och insåg att det inte gick att skydda sig mot detta. Han levde gott i det byråkratiska övervakningssystemet med en hög lön, men ansåg att det var fel det han gjorde. Det är därför han nu har blivit en whistle blower och avslöjat NSA:s verksamhet.

Dock är det lite märkligt att president Obama har tillåtit detta. Han skulle ju gå tvärtemot president Bush och ena landet, men istället har han gjort folket ännu mer delat. Romanen 1984 skrevs efter andra världskriget av George Orwell som en varning för sådana här samhällen. Vår chefredaktör på DN Christina Jutterström delade ut den boken till oss.

Men mänskligheten har svårt att utvecklas förbi övervakning. Det finns alltid maktpåvar som vill bestämma över andra. Och världen består ofta av konspirationsteorier och paranoia. Terrorister är en verklighet.

Edward Snowden har jobbat för CIA i Schweiz med datasäkerhet. Han har också jobbat åt NSA på en militärbas i Japan. Nu senast jobbade han på Hawaii åt NSA (motsvarigheten till FRA i Sverige). Innan han lämnade flickvän och sin familj och flydde till Kinas finanscentra Hongkong. Som av en del anses som ett underligt valSnowden använde kodnamn när han avslöjade. Här svarar han på frågor om det han har gjort. En tröst för oss svenskar är att vi är bland de minst övervakade i världen.

Här finns en begäran om benådning för Edward Snowden riktad till Vita huset eftersom han anses vara en nationell hjälte. Men han riskerar livstid. Facebook ska man inte använda längre för där syns allt. Men låt inte paranoian breda ut sig tycker jag. Internet växer med kubikkilometer varje dag så allt är inte så intressant för NSA. Då behöver de bli i USA som i DDR (Östtyskland), en angivarkultur.

PS. Ni vet väl att Google lägger upp precis det de vill. Jag kan inte se vad du ser på Google om du slår upp mitt namn. Just nu står det högst upp på min förstasida:  Efter den sönderslitning som nu sker från alla möjliga håll. Särskilt från yttersta vänstern och högern. Detta har naturligtvis inte något alls med att göra vad jag senast skrev om. Någon gång har jag säkert skrivit detta, men vem är det som väljer vad där ska stå? Och varför är inlägget om att Ulf Nilson ska uppfostras intressant i månader (som står under)? Tror de att det handlar om masokism? Och varför bryr sig Google om att lista skvallersajter med lögner? Medan de inte ens har upptäckt att jag har fått en tredje bok utgiven? DS.

11.6.2013
Ja så är fågeln utflugen från hotellet i Hongkong och Julian Assange passar på att strö goda råd omkring sig och samtidigt påpeka att det där har han sagt länge. Han menar att Sydamerika (inte Latinamerika som DN säger det innefattar också Mexiko) kan vara säkert, där har man länge ställt upp för mänskliga rättigheter, men Sverige kan han i alla fall inte lita till för där riskerar han att utlämnas till USA. Det tror Assange benhårt på. 
16:52
Lindsey Mills flickvän till Edward Snowden är förstås översiggiven som flickvän. Vad ska hon annars vara? Det måste finnas en rejäl kvinnoroll, som passar till den manliga hjältevarianten. Stackars lilla övergivna som inte visste vad som skulle drabba henne. Ballerina kallas hon här i Daily Mail, en variant på Elvira Madigan?
12.6.2013
Här fortsätter så den arketypiska berättelsen om hjälten som står ensam mot övermakten. USA jagar hjälten. Hur ska det gå? Blir naturligtvis en följetong. Och denne man är en mycket bättre representant för detta eftersom han inte är som Assange en lite udda figur. Denne man har befunnit sig inne i monstrets hjärta, men valt att ta avstånd. Och Orwells roman 1984 gick rakt in på topp 100-listan.

Jo layouten är ny hoppas ni gillar den.


10 kommentarer:

 1. Jag har inte tänkt på det där med Google och "vilka/vem" som avgör vad som ska visas. En tankeställare!

  SvaraRadera
 2. Alla som trodde något annat är naiva eller lurade. Det sorgliga är att varje inskränkning av friheten är en vinst för terroristen. Dags att ställa sig frågan. Vilket samhälle vill vi ha? De enda som kan stå emot detta är vi folket. Vi som inte är konspiratoriska eller makthungriga. Rösta på nåt som är emot inskränkningar och för integritet.

  SvaraRadera
 3. Vi är väl inte lite övervakade i Sverige? Du känner väl till FRA mfl. lagar; vi är övervakade av Sverige/EU/USA mm.
  FRA skulle väl ha någa tusen anställda som övervakar svenskar, de ska ha något stort höghus i Solna eller vad det var. Jag vet inte om jag skulle tycka att det var så kul att jobba där.
  Sedan kollar ju USA alla våra bankuppgifter, från EU, vilket jag tycker är helt sjukt. Varför ska USA få reda på dessa uppgifter om människors ekonomi? Paranoian över terrorister har gått överstyr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Relativt sett är vi lite övervakade. Allting är relativt som Einstein sade. Iran, Pakistan, Jordanien, Egypten och Indien är mer övervakade än vi av USA. Nedan en karta från The Guardian som visar att USA övervakar sig självt mer än tex Sverige.

   http://www.expressen.se/nyheter/sa-overvakar-nsa-andra-lander/

   http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/08/nsa-boundless-informant-global-datamining

   Radera
  2. FRA övervakar all svensk datatrafik som passerar landets gränser. Nästan all datatrafik gör det på grund av nätets konstruktion. Att skandalen inte har blivit så stor i Sverige beror kanske på att vi redan är övervakade på samma sätt som i USA.

   Radera
 4. Som vanligt. "Kontrollera gärna vad terrorister och presumtiva självmordsbombare skriver och planerar men just mina mejl borde undantas."
  Ledsen. Den tiden då man fredat kunde skicka meddelanden till varandra är länge sedan gången. Den försvann i samma ögonblick (1890-talet) då man började avlyssna andra människors telefonsamtal. Inte minst telefonoperatörerna blev en guldgruva för skvaller och informell information till polismyndigheter m m.
  Lantbrevbäraren var en minst lika viktig informationskälla. Vilka tidningar prenumererade NN på och hur ofta kom brev och paket med "diskret avsändare"? Hm!

  Våra livsvanor och preferenser har alltid intresserat andra. På det sättet är det ingen skillnad mot i dag eftersom vi precis som förr måste iaktta viss försiktighet i vad vi tycker och säger.

  SvaraRadera
 5. Minst övervakade vet jag inte... till antalet underrättelser sett ja. De borde haft en graf om antalet rapporter per capita istället för summa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tillåter mig att dela en kommentar, som jag fick av min förra jobbarkompis på DN på min facebook: Kerstin Elisabeth Sandkvist Naturligtvis inte. De söker elektroniskt nogräknat med finkänsliga nosnycklar efter hanterligt antal godbitar att hugga tänderna i, så att säga..

   Vilket i sin tur betyder att varenda invånare i ett land är inte så intressant ifall man inte använder orden islam, bomber, terror och ned med USA tex. Ooops nu blir jag nog kollad! Både av FRA och NSA?

   Radera
 6. Men du har väl aldrig varit för yttrandefrihet om det inte skett på dina villkor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej trollet! Du ska inte tro all skit som sprids på internet. Det är sverigedemokrater eller yttersta vänsternmänniskor som sprider dyngan. Eller de som bara är hatiska som sysslar med sånt. Gör mig en tjänst och publicera nu det du skrev som kommentar och det jag svarade på alla "diskussionsforum" som finns. Det är yttrandefrihet.

   Radera