lördag 15 juni 2013

Frida Wallberg: Att boxas till hjärnblödning

UPPDATERAT
Varför ska tjejer ta över denna fysiskt hårda sport från killarna? Boxning. Frida Wallberg ligger på Karolinska. Hon fick en hjärnblödning i natt av en knockout. Det har jag inte begripit varför tjejer måste ta över den mansrollen. Jag vet att filmstjärnan Clint Eastwood med Million Dollar Baby har inspirerat en del. Filmer kan ha den påverkan. Girlfight finns det en annan film som heter. Också inspirationskälla.

Sedan har ju Robert de Niro och inte minst Sylvester Stallone gjort boxningsfilmer. Jag intervjuade Stallone när han hade gjort den tredje filmen om Rocky. Rocky handlar som andra filmer i genren om den lilla människan som mot alla odds slår ned sin motståndare. Som bevisar något och som höjer sig över sitt öde att vara utanför. Ett tema som ungdomar gillar för de befinner sig i det skedet av livet. Man ska slåss mot föräldrar och lärare plus skaffa sig en ställning i samhället. Det är bra att vara stor och stark för att lyckas. Och man kan bli rik samt berömd kändis.

Nu kommer Frida Wallberg inte att få boxas mer så är reglerna inom proffsboxning. Hon fick inte en särskilt hård smäll så det kanske var tur i oturen att det upptäcktes att hon hade någon svaghet i hjärnan, som gjorde att hon fick en hjärnblödning. Om hon hade haft riktig otur kanske hon hade dött. Vi önskar henne lycka till med att bli frisk och att lägga handskarna på hyllan. 

Om ni ska sporta så ge er inte på boxning. Det är inte sunt. Varken för killar eller tjejer. Tänk på världsmästaren Ingemar Johansson som fick hjärnan förstörd till slut. Han fick frontallobsdemens och alzheimer. Hade förmodligen samband med boxningen som han slutade med redan på 60-talet. Han blev 76 år gammal och dog år 2009. De sista tio åren var inte så roliga för honom sedan han hade flyttat hem från Florida.
17:00
Frida Wallberg verkar ha klarat operationen bra. Hon har väckts tillfälligt och svarat på tilltal. Jag vet hur det känns att ha en anhörig som har skadat huvudet eftersom min son gjorde det. Han fick ligga länge nedsövd för att hjärnan svullnar efter skador och efter en operation, så den måste luftas med syre. Här kan ni läsa om hur det gick för min son.
20:14
Och nu ifrågasätts längden på matchen. De brukar vara tolv minuter, men här tilläts tjugo minuter. Uppenbarligen har hon klarat operationen bra. Nedsövning och respirator är för att hjärnan inte ska spränga sönder sig själv mot skallbenet. Det är trångt när den svullnar. Borde proffsboxning vara förbjudet? Vad tycker ni?

6 kommentarer:

 1. Håller med dig helt o hållet om att proffsboxning är en sjuk sport. Att slå på någon tills den faller ihop..
  Det är stor skillnad mot andra sporter där man vid ett regelbrott eller ren otur kan bli svårt skadad.

  Jag hoppas verkligen att Frida blir så pass bra att hon kan leva ett normalt liv, för hennes anhörigas skull åtminstone.

  SvaraRadera
 2. Det vet vi ju att det händer då och då att boxare i värsta fall avlider under match p.g.a huvud och hjärna blir skadat. Låt och be och hoppas att Frida återhämtar sig.
  Många tycker att vi moraliserar om vi i Sverige förbjuder proffsboxning. Visst, man kan dö i många andra sporter, fallskärmshoppning, racing och t.o.m orietering t.ex. men de går ju inte ut på att använda våld.
  Även för mig är det svårt att acceptera boxning med slag mot huvudet som bevisligen ger hjärnskador.
  Amatörboxning och OS t.ex använder huvudskydd som begränsar skadorna och riskerna betydligt. Om nu det finns de som är så passionerade av boxning, varför inte använda huvudskydd. Idag är det ju förbjudet att spela ishockey utan hjälm jämförelsevis.

  SvaraRadera
 3. boxning borde förbjudas, det kan orsaka hemska skador både hos män och kvinnor

  SvaraRadera
 4. Lösningen på alla världens problem är inte fler förbud.

  Så tänker ju mest politiker :-(

  Detta är ett problem. Vi måste göra något. Detta är något. Vi måste göra Detta...

  Trist och dum inställning att tro att världsproblemen löses med ytterligare förbud och fler lagar, itsället för information och kunskap.

  SvaraRadera
 5. Jag bara undrar om allt ståhej kring denna match och vad som hände är bara pga att det är två kvinnor som boxats och en av dem hamnade på sjukhus?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyhetstorka plus att det alltid är spektakulärt när kvinnor slåss. Finns alltid andra undertoner i det. Såg du bilderna av henne? Skulle en karl ha fotgraferats så, som låg medvetslös i ringen, nedifrån fötterna och upp i skrevet?

   Radera