torsdag 9 maj 2013

Vi är lurade

Inte nog med att Göran Persson "lånade" 258 miljarder av våra framtida pensioner utan i Sverige har vi knegat och sparat åt staten och inte får vi tillbaka mycket av det. Vi som är pensionärer har hållit staten under armarna i många år med höga skatter och nu ännu högre skatter än de som arbetar. Det är unikt i Europa.

Vi har betalat med arbetsgivaravgifter och genom att spara flitigt på massor av olika sätt så att staten skulle bli rik. Tacken för det har varit att vi anses så rika att vi absolut inte ska ha mer. Nästa år ska pensionerna sänkas igen.

För vilka har vi sparat? Uppenbarligen inte för våra barn och barnbarn utan för att vi ska försörja politiker, tjänstemän och banker. Om vi hade fått behålla alla dessa pengar då hade vi verkligen varit en rik äldre generation i Sverige och vi hade kunnat använda våra pengar till mycket gott.

Nu är det istället så att vår köpkraft som pensionärer ligger långt efter andra länder i Europa, som har genomgått två världskrig. Vi jobbar längst och mest av alla i Europa förutom Island och kanske Norge, men vår köpkraft ligger lägre än exempelvis Frankrike, England, Österrike och Nederländerna.

I Frankrike betalar en pensionär elva procent i skatt på sin pension och i Tyskland är pensionerna genomgående högre än i Sverige. Detta med vår intakta produktionsapparat under alla år och med pensionärer som ofta har jobbat i fyrtio år eller mer för att till slut få njuta av sin intjänade pension.

Att låta pensionärer ha ett bra liv också handlar om politisk vilja, men i Sverige ska dessa bestraffas för att de har lyckats jobba sig igenom sitt liv. I Frankrike har man sänkt pensionsåldern under 2012 för de som började arbeta vid 18 års ålder till 60 år. Men i Sverige ska vi tvingas arbeta längre och längre. I Grekland går de fortfarande i pension vid 61 års ålder. Trots den ekonomiska krisen.

Genomsnittspensionen för kvinnor över 65 år är 11 725 kronor per månad före skatt i Sverige. För män är den 18 492 kronor före skatt. 

1 kommentar:

 1. Visst är vi superlurade.
  Ca 60% i skatt på inkomsten.
  Och pensionerna är inte finansierade.
  Kommunerna saknar 220 Mdr.
  ATP saknar ca 1700 Mdr.
  Det blir giftiga nedskärningar av pensioner runt år 2025.
  Referens: tot skatteintäkter ca 1700 Mdr/år.

  SvaraRadera