söndag 12 maj 2013

Modet kommer från Afrika

Finansminister Anders Borg befinner sig i Afrika på rundresa och är imponerad av alla vackra tyger som finns där i alla färger. För i Sverige är det ju enbart svart säger han. Svart? Hur menar han då? Det låter lite rasistiskt. Svart hud, svarta skynken är vad som kommer upp som närmaste association.

Jag har själv klätt mig i afrikanska tyger och färger när jag har varit i Kenya för det var praktiskt. Mycket tunna och fina tyger som släppte igenom en bris och inte var ett dugg varma i den fuktiga hettan i Mombasa vid kusten. Det är en viss skillnad på klimat här och i dessa länder ifall nu inte finansministern har upptäckt detta. Här i Sverige var det skönt att vara ordentligt påpälsad med tre lager ända till förra veckan. Och det billigaste är här att köpa svarta kläder. De värmer också mer än vita plus att man måste tvätta vita mer. Inte ekonomiskt.

Men de aspekterna tänker inte finansministern på naturligtvis. Han har säkert värme hemma och på jobbet plus råd att köpa de kläder han vill. Jag ser fram emot att se honom i färgglad afrikansk mundering när han kommer hem. Låter lite som Mona Sahlin eller statsministern Fredrik Reinfeldt som tyckte att vi inte hade någon egen kultur. Vi är barbarer sade statsministern och har bara midsommar och sådana töntiga saker tyckte Mona och dessutom tyckte hon då att Mohammed skulle ha jobbet. Namnet skulle ha förtur.

Vi ska också få afrikanska snabbmatskedjor i Sverige tycker finansministern. Ja det blir grillad get och vatten på flaska ungefär. Plus diverse annan importerad frukt och grönsaker, som redan finns här. Och så kakao. Det har vi ju aldrig druckit eller ätit? Vilken sensation!

I Afrika är de snart två miljarder medan vi i Europa fortfarande bara är 500 miljoner, säger finansministern vidare. Ja naturligtvis så bestämmer alltid majoriteten över minoriteten. Det är ju självklart. Tänkte inte på det!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar