lördag 6 april 2013

Byråkratins obeveklighet

Vem kan motstå sälungar? Och hur kan vår lagstiftning vara så grym att den säger att vilda djur ska släppas ut där de hittades? De båda sälungarna som polisen tog hand om hittades i Oxelösund och i Norrköping.

Vårt klimat är åt skogen och vintern är djup med minus åtta varje natt där vi bor. Varje morgon när det ljusnar vaknar jag och kommer ihåg att det är vinter med ett djupt snötäcke över hela vår tomt. Jag blir så besviken. Isläget är värre än någonsin och det är inte konstigt att sälungar försöker överleva där de kan. Men de hör inte hemma i städer.

Kolmårdens djurpark förbarmade sig över de båda sälungarna och har tagit hand om dem, matat dem och låtit dem vila. Människor får de inte vänja sig vid. De ska ut i naturen. Men lagen säger avliva eller släpp ut dem där de hittades.

En trångsynt lag som inte tar hänsyn till att klimatet har sina egna lagar. I går morse när jag gick och hämtade tidningen passerade en flock svanar över mig. De behöver också öppet vatten. Men de kan flyga. De var på väg mot solen i öster för där finns öppet hav längre ut. Isläget är svårt. Mer is än någonsin. Och varje natt fryser havet igen under högtrycket som låter denna vattenmassa ligga stilla.

Naturvårdsverket har sälungarnas liv i sin hand. De kommer väl inte att döma dem till döden?
8.4.2013
Det är klart att Naturvårdsverket låter dem leva. Nu ska bara länsstyrelsen fatta det formella beslutet. Det blir säkert bra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar