måndag 1 oktober 2012

Firma i Sverige raderade

UPPDATERAT
Det är en liten firma i Sverige som är ansvarig för den "transkreativa" omgörning av Ikeakatalogen, som nu gör att Ikeas anseende sänks världen över.

Firman har i uppdrag att se till att katalogen "kommuniceras" på rätt sätt till Kuwait, Dubai och Saudiarabien. Firman drivs av Eddie Ayad Jabbar och hans fru. De har uppenbarligen fått fria händer och det är därför alla inom Ikea skyller på varandra.

Ikea lider av jättesyndrom. De är så stora att de inte vet vad underhuggarna gör. Den här firman heter Space 360 och har till uppgift att se till att formge och kvalitetssäkra bilderna. De marknadsanpassar till varje land.

Och naturligtvis så bockar och bugar de enbart inför kundens önskemål. Det märks att Ingvar Kamprad numera är senior advisor och inte något annat. Ingen har koll på vad som pågår.
3.10.2012
Och nu blir firmorna i Sverige uppläxade av Saudiarabien, för de har på eget initiativ tagit bort kvinnorna. Inga krav har kommit från Saudiarabien. Trist att jag inte fick den debattartikel publicerad om detta som jag skickade till både Newsmill och Expressen Debatt. Det går utför med yttrandefriheten i gammelmedierna.

Så här såg min artikel ut:

Högsta ansvarig för Ikeakatalogen är en kvinna


Skandalen med den kvinnolösa katalogen från Ikea har gett genklang ute i världen. Det är Ikea Communications som är ansvariga för Ikeakatalogerna. De trycks i Älmhult och huvudkontoret för Ikea Communications ligger i Helsingborg. VD är Maria Monserrat Maresch Pascual. Hon ser inte ut att bo inte i Helsingborg utan verkar vara hemmahörande i Madrid, Spanien. 

Alla de högsta befattningshavarna har svenska namn utom just VD. Kanske är Ikea ett så stort företag att det går att kuppa in en katalog utan kvinnor? För alla verkar i dagens läge skylla på varandra och ingen har något ansvar. 
Det företag som är direkt ansvariga för katalogen ligger i Johanneshov Stockholm och har i uppdrag från Ikea att anpassa katalogerna för Dubai, Kuwait och Saudiarabien. Pressansvarig i Älmhult menar att det är Ikea Saudiarabien som har ansvaret för detta, men alla kataloger trycks och framställs i Älmhult. 
Att en kvinna är högsta ansvarig är ju snöpligt. Kanske är det ett fall av självförtryck och anpassning till rådande strukturer, som är så vanlig inom affärsvärlden? Eller också har hon ingen aning om vad som har pågått, men det är ju hennes ansvar att veta.
Ingvar Kamprad är fortfarande senior adviser inom Ikea, trots sina 86 år fyllda. Han får väl gripa in och förklara vad som gäller. 
Kvinnoförtrycket i Saudiarabien är väl dokumenterat. Där har inte kvinnor rörelsefrihet på egen hand utan måste alltid vara helt täckta av slöjor och vara i sällskap med en manlig släkting. De får inte röra sig fritt annat än i sitt eget hem. Och det beror av att denna stat är en religiöst styrd absolut kungamakt. Sunnimuslimer härskar precis som de gjorde i Irak. Systemet har också liknats vid det som fanns i Sydafrika för de svarta under apartheid. Det är oljan och ekonomin som styr den makt landet har ute i världen.
I Frankrike planeras tvåhundra moskéer att byggas med saudiarabiska oljepengar. I Sverige är det likadant. Här bekostades bland andra moskén på Hisingen av sådana pengar. Och de religiösa flyttar fram positionerna i Fittja där moskén nu ska få göra böneutrop från den 32 meter höga minareten. 
Ekonomi och religion går ofta ihop och blir en ohelig allians. Vad som har utspelat sig i det här fallet beror säkerligen mer av omedvetenhet från Ikeas sida än av ett reellt intresse av att förtrycka kvinnor. Ikeagruppen står för lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, religion eller sexuell läggning, enligt deras presschef. Men Jan Hjärpe islamolog och expert på arabvärlden tror att katalogen från Ikea är ett sätt att tillmötesgå myndigheterna i Saudiarabien. 
Jag ser fram emot att Ingvar Kamprad själv träder fram och ger en förklaring. Hitintills ser det helt enkelt ut som om ingen har vetat att firman i Johanneshov har agerat som de har gjort.
Ann Helena Rudberg
journalist och författare


3 kommentarer:

 1. Det här har jag fått som mejl. Jag tror det är en kommentar så jag publicerar den:

  "Jag förstår att du är upprörd och jag beklagar att hon helt felaktigt påstår att ansvaret ligger på er."

  Inter IKEA Systems BV har övergripande ansvar för IKEA katalogen och i ett officiellt pressuttalande tar de på sig allt ansvar för det inträffade:

  "Inter IKEA Systems B.V. beklagar det som skett och förstår att människor är upprörda. [.] Det är inte den lokala franchisetagaren som har exkluderat kvinnor från dessa bilder. Felet har skett i arbetet med att ta fram förslaget till Saudiarabien. Vi har övergripande ansvar för katalogen och tar också på oss ansvaret för detta fel."

  Detta finns också publicerat på vår hemsida, vilket ni kan använda om ni får frågor, för att visa att ansvaret inte ligger hos er:http://www.ikea.com/se/sv/about_ikea/newsitem/2012_IKEA_kommenterar_katalogen_media

  SvaraRadera
 2. Dålig faktagranskning ligger bakom dina uttalanden om vem som bär ansvaret:

  "Inter IKEA Systems BV har övergripande ansvar för IKEA katalogen och i ett officiellt pressuttalande tar de på sig allt ansvar för det inträffade:

  "Inter IKEA Systems B.V. beklagar det som skett och förstår att människor är upprörda. [.] Det är inte den lokala franchisetagaren som har exkluderat kvinnor från dessa bilder. Felet har skett i arbetet med att ta fram förslaget till Saudiarabien. Vi har övergripande ansvar för katalogen och tar också på oss ansvaret för detta fel."

  Detta finns också publicerat på vår hemsida, vilket ni kan använda om ni får frågor, för att visa att ansvaret inte ligger hos er: http://www.ikea.com/se/sv/about_ikea/newsitem/2012_IKEA_kommenterar_katalogen_media "

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och där kom den en gång till. Ikea är ansvarig för katalogerna till Saudiarabien. Ja så är det eftersom det är deras katalog.

   Radera