torsdag 20 september 2012

Kommentera fritt

Det är det senaste tekniken erbjuder. Sajten Avpixlat säger att de har genom ett särskilt program gjort det möjligt att kommentera på de stora tidningarna Expressen, Aftonbladet och Dagens Nyheter. Dessutom på Sveriges Television och Sveriges Radio. Plus debattsajten Newsmill som stängde sin kommentarsfunktion.

Jag måste säga att jag tycker att det är bra rent allmänt. Nu får media fajtas med dessa som de vill bli av med: sverigedemokraterna. Men också sådana som jag har drabbats av att det inte går att kommentera. Eller inte ens att länka till egna inlägg.

Vad jag förstår är det inte egentligen yttrandefrihet det handlar om utan ekonomi. För det tar sådan tid att hålla på med alla kommentarer. Yttrandefrihet är inte något vi har råd med. Det orsakar tekniska störningar i värsta fall som tar tid att komma till rätta med. Tid är pengar. Det vet vi sedan gammalt.

Jag tycker inte särskilt synd om gammelmedia för detta system har länge varit i stort sett förbrukat. Och de flesta journalister har inte bra betalt för allt slit de gör i samhällets tjänst. De stora medierna borde inte vara politiserade rakt över, som de är när de inte tillåter andra än de själva att yttra sig.

Det är bäst jag slänger in den vanliga förklaringen: jag är inte sverigedemokrat och har inte röstat på dem och kommer aldrig att göra det. Inte heller tänker jag använda mig av deras Firefox Greasemonkey-system. Det varnas för buggar och de vill jag inte ha.

Dock tycker jag att de stora medierna kunde tillåta mer kommentarer. Eller åtminstone att sådana som jag kunde länka mina inlägg på bloggen till vad de skriver. Det är att ge en syn till på nyheter. För min sajt är oftast en sådan. Och varför jag inte ska kunna kommentera som dessutom har tillhört denna medieelit i många år är märkligt i ett land som Sverige som kallar sig demokratiskt.

3 kommentarer:

 1. MMmm.

  Har precis fått upp ögonen för att detta finns, men HUR får man det att funka???

  Har tankat hem insticket (Greasemonkey) + det nödvändiga scriptet(hacker news comment collapse), men får inte tillgång till några fria kommentarer. verkar inte funka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barnsjukdomar finns i alla system. Hör av dig till dem. Berätta om du får det att funka! Intressant att få veta.

   Radera
 2. Det funkar kanon på chrome

  SvaraRadera