torsdag 9 augusti 2012

Tolv kommuner om flyktingar

Det är tolv kommunstyrelseordföranden, de flesta s-märkta, som oroar sig för hur kommunerna ska klara att ta emot de nya flyktingar, som ska komma från Somalia för att förenas med sina familjer. Politikerna skriver på DN Debatt i dag. 

Alla tycker de att staten måste betala för dessa nyanlända, som inte kommer att kunna försörja sig själva inom en rimlig framtid. Så antar dessa politiker att det kommer att vara. Vi ska då alla dela bördan av att ta hand om dessa, menar de.

Det är en svår utveckling, som förestår, där landet som helhet kan att se fram emot att vi ska försörja ett antal inkommande medborgare, som inte är födda här, som inte ingår i kulturen och som aldrig kanske kommer att inlemmas i samhället.

Politikerna, som nu är ansvariga för dessa från år tre - de båda första åren får de hjälp från staten - bekymrar sig över att deras kommuner kommer att få dra tunga lass och att de kommer att tvingas att ställa verksamheter inom kommunen mot varandra.

Eftersom detta är beslut fattade på en nationell nivå över huvudet på dem själva, så tycker de alla att det är rimligt att dessa beslut också betalas på en statlig nivå.

2 kommentarer:

  1. "Varje människa är en resurs. Man kan inte sätta prislappar på människor. Man får inte ställa svaga grupper mot varandra. Vi är stolta och glada över att så många människor väljer Sverige. Sverige måste vara ett föredöme i vad gäller integrationspolitik. I framtiden kommer man att slåss om arbetskraften. Dessa nya svenskar kommer att rädda våra pensioner."
    O s v, o s v

    Åtminstone vissa politiker börjar tydligen landa i någon sorts verklighet.

    SvaraRadera
  2. Somalierna har en sysselsättningsgrad på ungefär 20%. Så dom luttrade kommunpolitkerna inser att netto blir det minus, speciellt med tanke på att det ofta är en maka och barn som kommer till Sverige för att återförenas med maken/pappan. Större tryck på skolan och mer socialbidrag. Dessutom finns det inte några lediga bostäder på många orter. Då måste man bygga nya bostäder för dom stora familjerna, vilket i sin tur får folk att ilskna till...

    SvaraRadera