fredag 6 januari 2012

Man blir inte sjuk efter 45 års ålder

Ja det mesta slipper igenom i nyheterna när det är så många helgdagar. Sensation! Nu igen. Vi blir sämre på slutledningsförmåga och kognitiv förmåga efter 45 år har vetenskapsmännen konstaterat.

Jaså, själv är jag tjugo år äldre och i full gång. Eventuellt är detta inte relaterat till ålder utan till person. Beroende på. Men i vetenskapens värld gäller det att få till kollektiva lösningar, som gäller så många som möjligt. Och de äldre blir ju bara fler och fler.

Detta blev en nyhet både i radio, TV och i tidningar. Det är fransk-brittiska vetenskapsmän (kvinnor?) som har kommit fram till detta. Ren skrämselpropaganda om ni frågar mig, ingående i den degradering av äldre, som har pågått ända sedan förre socialdemokratiske finansministern tyckte att 40-talister var "köttberg".

Ett rent nazistiskt uttalande. Bland annat detta gjorde att jag bytte sida år 2006 och började rösta på borgarna. Har inte ångrat mig.

Här kan ni läsa mer om kognitiv förmåga. Denna förmåga innebär att det är möjligt att orientera sig i tid och rum, att veta vem man är och sådana ting. Och att inte kunna veta detta drabbar en blandad grupp människor, inte alla som fyller 45 år.

Ren och skär skräckpropaganda.Slutledningsförmåga är det jag utövar just nu, samlar tankar och kommer fram till något.

Humbug! Det blir slutsatsen av denna idioti, som alla journalister föll för i dag. Vetenskapen har aldrig fel är den dogm de själva tror stenhårt på. Och de slutar tänka när de får ett vetenskapligt rön lagt under näsan.

På SVT:s Text-TV ändrade de sig till att demens kan utvecklas efter 45 års ålder. Javisst vad är det med det då? Ingen nytt alls.

Annars var det total desinformation som spreds.

14:29

Och här påstår Cecilia Hagen att vi inte kände till alzheimer som sjukdom 1966. Det måste vara det kungliga vi hon använder. Alzheimers sjukdom upptäcktes i början av 1900-talet.

4 kommentarer:

 1. Det som faktiskt är intressant med forskningsresultatet (som refererats så oförlåtligt slarvigt av svenska medier att i princip alla som läst notisen trott att _alla_ människor skulle få försämrad kognitiv förmåga efter 45) är att man tidigare inte trott att tidiga tecken på åldersdemens kunde upptäckas före 60-årsåldern.

  Om det nu stämmer att de första tecknen på begynnande demens finns där redan i 45-årsåldern öppnar det helt nya möjligheter att sätta in tidig bromsbehandling.

  Att det inte framgått av notiserna att forskningen bara gällde tidigt nedsatt kognitiv förmåga _hos dem som senare kommer att utveckla demens_ är ett underbetyg åt svenska media.
  Hur viktigt det är att inte förenkla notiser för mycket bevisas ju av alla diskussioner som dragit igång om att alla över 45 skulle vara "sämre" kognitivt än yngre - när det inte överhuvudtaget var vad studien handlade om!

  SvaraRadera
 2. Flundran: Fast jag had läst det där förut att man kunde se tecknen på demens tidigt. Så det var ingen nyhet alls. Istället är det väl ett sätt att proppa på oss nya "läkemedel".

  SvaraRadera
 3. Flundran: Här är samma nyhet från 2008.

  http://www.samfak.gu.se/aktuellt/nyheter/nyheter_detalj//forsamrad-kognition-tidigt-tecken-pa-demens.cid796146

  SvaraRadera
 4. Och här skriver en krönikör Cecilia Hagen i Expressen att vi inte kände till alzheimer år 1966. Jo det gjorde vi visst. Min farmor dog i denna sjukdom på 50-talet och minsta barn (som jag var då) visste att hon var sjuk.

  http://www.expressen.se/kronikorer/ceciliahagen/1.2670709/cecilia-hagen-blyton-var-alskad-men-uppenbarligen-forfarlig

  Dr Alzheimer upptäckte denna sjukdom redan i början av 1900-talet.

  SvaraRadera