onsdag 14 december 2011

Pensionärerna jobbar

Fyrtioen procent av 66-åringarna jobbar fortfarande i Sverige. Jovisst är det så. Jag jobbar med att skriva som jag har gjort större delen av mitt liv och väntar fortfarande på det stora klippet, så jag ska ha råd att leva i ett 30-tal år till.

Mina väninnor jobbar också. En barndomskamrat vet inte vad hon ska göra sedan efter 67 års ålder, när hon får sparken från jobbet. Fast jag tror det blir bra för henne. Man får krämpor i vår ålder. Hon fick en "kalkaxel" senast och kunde inte röra armen. Hjälpte med kortisonspruta.

Min pension ligger i samma klass, som min gamle styvfars pension gjorde. Och då slutade han att jobba för mer än trettio år sedan. Också f-kassan tyckte att det var skralt med så lite när jag hade jobbat i 40 år.

Det har inte gått fram att förra regeringen försämrade mer och mer under 2000-talet. Nä, så gör ju inte sosseregeringar. Jo det gjorde de visst. De stal våra ihopsparade pengar i ap-fonderna - kring 230 miljarder - och pytsade ut dem både under 90-tal och 2000-tal. Det skulle vara "lån", men pengarna är borta för alltid.

Och det var sossarna som ändrade i sjukförsäkringen. Om man hade varit arbetslös och blev sjuk sedan skulle man inte få betalt som alla andra efter senaste lönen, utan bara få a-kassa. Det infördes den 1 juli 2003, för alla som blev sjuka när de var arbetslösa var ju fuskare enligt fördomarna.

Ja, det gäller att samla på sig innan pensionen och att ha många barn, som kan ta hand om oss. Precis som förr i tiden. Intet nytt under solen. Och att jobba tills man dör.

9 kommentarer:

 1. jA DET VAR VÄL BRA ATT ALLIANSEN INFÖRDE DETTA ATT PENSIONÄRER FÅ JOBBA EFTER SIN PENSION.

  SvaraRadera
 2. Att ha jobbat inom Landstingen eller kommunen är verkligen inte lönsamt vad gäller den pension man får efter ca 40 år!

  SvaraRadera
 3. Snart öppnar väl kommunerna det gamla
  Fattighuset igen. Så dom vet var dom har
  pensionärerna. Ger dom så lite mat som möjligt
  så dom dör fortare. Min Farmor ville aldrig
  flytta till ett ålderdomshem för henne var det
  fattighuset. Vi pensionärer lär väl hamna där.
  det kostar att ha en massa avdankade politiker
  som har bra pension

  SvaraRadera
 4. Nog blev man sur när pensionsbeskedet kom med beskedet "du var inget värt" och man hade jobbat i hela sitt liv. Det nya systemet trampade oss 40talister som hamnade mellan systemen till botten kan man säga. Och vara en högt utbildad akademiker inom kommun och landsting visade sig vara en bottennapp - eller ska vi säga att vi var korkade?
  säger 2 kuratorer med forskarutbildning genom elina

  SvaraRadera
 5. Elina: Helt rätt. Det var damerna och herrarna i riksdagen som klarade sig och tog ut allt de kunde. De gör så fortfarande. Jo rätt korkade var vi nog, men fasen också. Jag ska ta igen det! Förr eller senare. I detta livet eller nästa ;)

  SvaraRadera
 6. Har för mig att det var så en gång i tiden att riksdagsmannalönen sattes i nivå med en gymnasieadjunkts lön. Man ansåg att det var en rimlig lön då. Idag tjänar riksdagsmannen dubbelt så mycket.

  Och då har vi inte jämfört pensionsvillkoren för de bägge grupperna och andra avtal till förmån för politikerna. Då blir det ännu mer horribelt.

  SvaraRadera
 7. Hittade en länk till mitt inlägg:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12929628.ab

  SvaraRadera
 8. Anonym 13:13: Sverige hamnar på plats 24 av 32 länder, på samma nivå som Slovenien. När det gäller lärarlöner står det i artikeln. Och Slovenien är ett nytt land, som var i krig för 20 år sedan. Vårt land har funnits hur länge som helst och vi har inte varit i krig sedan i början på 1800-talet. Vart tar våra pengar vägen?

  SvaraRadera