torsdag 2 december 2010

Smittkällan i Östersund ringas in

Och uppgifterna om var det finns mest Cryptosporidium i vattenproverna har lämnats till polis och åklagare. Men Östersunds kommun vill inte säga om källan till detta finns på land eller i vatten.

De säger att området har minskat där de söker, men att det kan vara många olika som är skyldiga till smittspridningen.

Risken är väl att allmänheten inte låter sig nöja med detta, utan att det blir uppror om det visar sig att tex en lantbrukare ligger bakom. Eller något annat ställe, där djur hanteras och det finns mycket avföring. Får och kor har denna tarmparasit i riklig mängd.

Enligt uppgift på text-TV så är det i Odensala som smittan finns. Där finns miljonprogramhus och omkring 7 800 invånare. Odensala är en stadsdel i Östersund. Den ligger omkring fyra kilometer från stadskärnan. Odensala växte sig till en status som förort först under miljonprogrammet på 1970-talet. Då fick stadsdelen fick ett eget centrum intill ett stort bostadsområde bestående av tjugotalet trevåningshus i betong och tegel med fyravåningshus med loftgångar i utkanten. Resten av Odensala består till större delen av villor och radhus.

I Odensala centrum finns det hälsocentral, apotek, pizzeria ock kiosk. Det finns tre skolor i Odensala; Tavelbäcksskolan som är en skola med klasserna 1-5, Lillsjöskolan som är en skola med klasserna 1-5 och Storsjöskolan som är en skola med klasserna 6-9. Odensalakyrkan, som ligger i centrum, uppfördes 1985.

Polisen bekräftar att deras tekniker varit i Odensala i området mellan Tavelbäcksskolan och Ica Kvantum och tagit prover, parallellt med med kommunen. ”Polisens arbete att säkra bevisföring för ev miljöbrott har därmed påbörjats” skriver Polismyndigheten i Jämtlands län i ett pressmeddelande.

2 kommentarer:

  1. Hörde om bacillen på radion just. Fler kommuner väntar sig smitta sa dom på Vetenskapsradion. Man kan undra varför den kommit nu. Har inte funnits i Sverige tidigare. Sa att det berodde på uppvärmingen! Märkligt.

    SvaraRadera
  2. Helena Parnassen. Mysko verkligen! Vilken uppvärmning? Den kan ju inte leva utanför en kropp av något slag. Och dessa animaliska eller mänskliga kroppar (däggdjur) håller ju alla samma sorts värme. Varken högre eller lägre. Det är en tarmparasit, som väl har tagit sig hit då för att svenskar åker till varmare länder. Och en del av dom nysvenska kommer därifrån. Jag tror det är rasistvarning i kommunen. Att dom är livrädda för att det ska vara nåt vi har importerat på nåt sätt.

    SvaraRadera