tisdag 14 december 2010

Julian Assange fri mot borgen

Det beslutade domstolen i London alldeles nyss. Borgensumman var 240 000 pund, drygt två och en halv miljoner kronor. Särskilda föreskrifter gäller för Assange fram till 11 januari.

Det är allvarliga brott han misstänks för, sade åklagaren från Sverige. Han har svaga band till det brittiska samhället och han har möjligheterna att fly på grund av kontaktnät över världen och pengar.

Dessutom betonade hon att den arresteringsorder som hade utfärdats för att få Assange utlämnad inte syftade till att förhöra Assange, utan att få honom åtalad.

Det rätten hade att ta ställning till var att kvinnorna hade gjort anmälningarna och beskrev två snarlika händelser mycket nära varann i tid.

En utlämning handlar om en tillit mellan olika länders myndigheter. Åklagaren ansåg att rätten redan hade kommit fram till att det fanns risk för att Assange flyr.

Domaren vände sig sedan till försvaret och bad dem redogöra för sina garantier för att Assange skulle stanna i landet, vilket var avgörande om Assange skulle beviljas borgen eller inte.

– Vi har tio personer som känner honom väl och som går i borgen för honom. Vi har en adress där han kan bo, med polis mindre än en mile (1,6 kilometer) därifrån. Assange kan visa sina fotavtryck när han går ut och kan visa upp sig när polisen åker förbi. Han har överlämnat sitt pass och han går med på att ha elektronisk fotboja, sa advokaten.

Försvaret sade att Assange får bo hos Vaughn Smith. Han är mannen som förestår Frontline Club, en pressklubb, där Assange har bott de senaste 4-5 månaderna.

Åklagaren har överklagat beslutet. En ny förhandling kommer att äga rum inom 48 timmar från i går eftermiddag.

4 kommentarer:

 1. Stöd WL - ett led i totalitär queermakt.
  Krossa all hetrosexuell makt.
  Konsumera enbart av oss queera.
  Använd dig av närverket för att skada fienden.
  Ta reda på var du kan hämta ut gratis varor som sedan räknas in i hetrosnatteriet.

  SvaraRadera
 2. Marre: Skoj! Du menar inte allvar va?

  SvaraRadera
 3. Kruxet är att drevet mot Assange är av det slaget att de är svåra att parodiera. Män är djur, svenska män är som talibaner och så vidare. Sånt går ju inte att skruva några varv till.

  SvaraRadera
 4. Paradigmo: Ja herregud det blir väl Assange stora uppgift här i livet att avslöja självaste mörkaste feminismen i Sverige.

  SvaraRadera