fredag 12 november 2010

En ny och bättre värld

Jag förstod redan när Mona Sahlin fick läsa valda delar av den bok, som jag så småningom fick utgiven: Ett Sekel av Tystnad, att hon ingick i socialdemokratins nedgång.

Hon skrev tillbaka till mig: hoppas att du får den utgiven. Jo, det fick jag och sedan gick det några månader så hade vi bytt regering. Detta var alltså 2006.

Nu har partiet brakat ihop och krisen är den värsta på hundra år. Det är alldeles rättvist, för ett parti, som hade haft makten så länge blir inåtvänt och självfullkomligt. Det är mänskligt och ganska naturligt.

Vad som ska hända nu med partiet är att det ska krympa ännu mer tycker jag. Den här sortens politik har spelat ut sin roll. Vi som land kan inte stå utanför de sammanhang i världen, som vi inte vill se.

Som land uppför vi oss en smula, som om vi fortfarande levde under andra världskriget och kan befinna oss på neutral mark. Leva i vår egen lilla värld. Men inte ens den gången gick det.

Inför dagens krismöten är Mona Sahlin inte ens i landet. Hon är med per telefon från England.

4 kommentarer:

 1. Vi river för att få in nytt ljus skrev redan Strindberg. Nu har vi De Nya Socialmoderaterna och folk har fått mer kvar i plånboken. Så varför behövs sossarna? Det är väl det dom ska svara på nu. Moderaterna få se upp så inte dom blir ett nytt betongblock. Märk väl: Ungdomarna har inget jobb att gå till. Gigantiskt underbetyg åt alla men framförallt mot Sossarna.

  SvaraRadera
 2. Parnassen Helena: Du har helt rätt. Lägg ned sossepartiet och börja om. Fast man kan få jobb även som ungdom om man vill. Lyxfällan i går handlade tex om det.

  Drönande sonen, som var bortskämd av mamma sjuksköterskan, som slavade ihjäl sig, för att ge tusentals kronor till sina båda pojkar varje månad, fick äntligen lite hjälp från den äldste, som lyckades skaffa sig ett jobb.

  Och mina ungdomar har jobb. De är 21 och 25 och borde väl inte ha det? Men så har de fått höra också till leda: "vi har inga pengar". Allt handlar om inställning och uppfostran.

  SvaraRadera
 3. Kaos är ingen dum utgångspunkt för något nytt. Men betong är svårforcerat.

  SvaraRadera
 4. Thomas: Tanken har slagit mig att Mona Sahlin har iscensatt detta kaos, för frivilligt eller inte, så hjälper hon till att rasera allt, som har byggts upp. Tänk om hon hade avgått efter valet? Då hade allt bara rullat vidare med en ny partiledare och ingenting hade grävts upp på riktigt, djupt ned i rötterna. Så det här är absolut bra, både för landet och medborgarna. Tjugo procent av det arbetande folket röstade på sossarna. De har blivit bidragens och de utanförståendes parti, men ett folk kan inte bestå av detta.


  ll

  SvaraRadera