söndag 28 november 2010

Det parasitiska Östersundsvattnet

Ännu vet inte kommunen Östersund varifrån parasiten Cryptosporidium, som gör människor sjuka, kommer. De har inte hittat den än i den kommunala dricksvattnet.

Nu misstänks Storsjöbadet eftersom parasiten är motståndskraftig mot klor. Denna parasit förekommer där det är sanitära olägenheter, dvs dålig hygien.

När jag var liten hade inte alla hushåll möjlighet att duscha och bada. Så det var de kommunala badhusen människor gick till för att bli rena. Medborgarplatsens badhus (Forsgrenska) var ett sådant ställe.

Vi fick lära oss i skolan hur man uppförde sig i dessa badinrättningar och hur man skulle tvåla in hela den nakna kroppen och sedan skölja av allt igen. Innan man tog på sig baddräkt och badade.

Numera tar inte barnen av sig sina badkläder. Inte när de duschar och inte när de sitter i bastun. Det kan medföra att bakterier och parasiter inte tvättas bort, utan hamnar i badvattnet.

Mode, religiösa seder och rädslan för pedofiler spelar antagligen in när de hygieniska förhållandena i offentliga badhus har blivit sämre.

Kanske dags att införa de stadiga badmadamer, som fanns förut och som sade till om vilka regler som gällde?

Det kan ta omkring tre veckor att på egen hand med ett intakt immunförsvar bli friskt från denna parasit. Ett väsentligt avbräck för en arbetande människa.

7 kommentarer:

 1. Usch va´äckligt! Tänk alla killar som har filsingarna under badshortesen. Så att märket på kalsongen sticker upp och syns. Makabert. Vi var nog renligare förr.

  SvaraRadera
 2. Parnassen Helena: Jo då fanns det nog en större medvetenhet om bakterier och sånt... numera så vågar väl ingen säga något. Men det kanske blir ändring efter det här?

  SvaraRadera
 3. Tänk om det skulle visa sig att parasiten kommer från Afrika? Då skulle experter på rad träda fram för att ivrigt berätta att det beror på svenskarnas förändrade resvanor!
  //Pops

  SvaraRadera
 4. Pops: Nä Afrika behövs inte. Cryptosporidium är en tarmparasit som finns hos alla däggdjur, framför allt hos nötkreatur och får. Parasiten sprids framför allt via förorenat vatten eller hantering av mat.

  SvaraRadera
 5. Pops: Det är extra synd om flyktingar för de har inte ens fått veta att vattnet är farligt, men tydligen är de inte sjuka heller så det kanske inte handlar om kranvattnet?

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2232319/de-informerades-inte-om-tarmparasiten

  SvaraRadera
 6. De har hittat spår i ingående och utgående vatten från reningsverket och letar nu källan:

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2233009/kommunens-vatten-kan-vara-smittat

  SvaraRadera
 7. http://op.se/ostersund/1.2534668-op-tv-live-provsvaren-visar-parasit-i-vattnet

  SvaraRadera