fredag 10 september 2010

Wikileaks stoppas lätt

Det påstår chefen för den militära säkerhetstjänsten John Daniels inom Must. Det krävs bara att två personer måste trycka på knappen när någon ska forsla iväg hemligt material.

Hans påstående låter så otroligt enkelt att det framstår som dumt att inte den ordningen har funnits sedan åtminstone tio år tillbaka. Att det enbart skulle hänga på en missnöjd person, en "femtekolonnare" som har lämnat hemligt material till Wikileaks för publicering.

Förr i tiden var det svårare säger John Daniels. Då måste någon hitta en intresserad journalist och någon chefredaktör, som ville ta risken att offentliggöra hemliga dokument. Det fanns många grindvakter och hinder på vägen och dessutom måste materialet handgripligen hämtas ut ur låsta skåp.

Numera är var och en sin egen chefredaktör och material kan publiceras direkt och i stora mängder.

Det självklara är att det inte kan finnas förrädare inom den egna organisationen, som utgör en fara för de som arbetar inom den. Militära enheter bygger på det självklara teamtänkandet, att män (för det är mest män) ingår i samma lag och att ingen fallerar.

Behovet för en gedigen säkerhetsprövning av personal, som hanterar hemliga uppgifter föreligger också. Då kunde läckan när det gäller uppgifter om svensk personal i Afghanistan ha kunnat undvikits.

När det gäller Sverige så har mobiltelefoner och sociala medier och deras felaktiga användande spelat en roll för bristfällig personlig säkerhet och informationsförluster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar