tisdag 21 september 2010

Är mobbning rätt metod i riksdagen?

Ska de andra partierna kunna tysta ihjäl sd när de nu är ett riksdagsparti med 20 platser? Har inte de hundratusentals röstande, som har velat ha dem i riksdagen också rätt att få sina röster hörda?

Jo så är det naturligtvis och det håller statsvetaren Lena Wängnerud med om. Lena Wängnerud är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Hon forskar om representativ demokrati. Huvudfokus är på frågor om kvinnorepresentation och jämställdhet.

Hon har också hållit genusföredrag om kön och makt och menar att könet påverkar. Men hon tror inte att det går att hålla det manliga könet och partiet sd utanför alla utskott och alla diskussioner.

Svenska folket tycker att miljöpartiet ska ta sitt ansvar och hindra sd från att få en vågmästarroll.

Men Anna Handberg, som lever på socialbidrag, ångrar inte att hon röstade på sverigedemokraterna. Hon är 23 år och tycker att Sverige ska tänka på sin egen befolkning först och främst.

Samtidigt är inte valet avgjort riktigt ännu. Det kan dröja till torsdag morgon innan vi vet exakt hur det har gått. Alliansen behöver omkring 7 000 röster till för att få egen majoritet. Utlandsrösterna kanske avgör. De brukar vara omkring 100 000 röstande.

PS. Värmland, Dalarna och Göteborg ligger närmast till att tappa mandat till Alliansen. DS.

4 kommentarer:

 1. Bra inlägg! Undrar vad det är för krafter som SD utmanar egentligen. Vi får väl se vad som händer. Soppan har i alla fall fått en extra krydda. Den var lite fadd och gammalmodig förut.

  SvaraRadera
 2. Parnassen Helena: Jag tror de utmanar föreställningarna hos alla som har fördomar. Och vilka har inte det? Uppenbarligen är de rädda i dag i Rinkeby (åtminstone om man ska tro Aftonbladet) för vadå? Vad är det som har hänt? De tror att sd ska komma att få dem utslängda ur Sverige (om man ska tro AB). Vad är det för en märklig tro?

  Tro får dom väl göra i kyrkan, som man sa förr. Inte fasen kommer några hundratusen väljare ändra hela politiken. Uppenbarligen vet inte invandrarna hur ett demokratiskt samhälle fungerar. Kanske dags för dem att utbildas i detta? För dem var Mona Sahlin räddaren i nöden. Vilken nöd då? Inte har de fått det jävligare sedan i fredags?

  SvaraRadera
 3. kanske 08 alltid har varit en långt mer odemokratisk företelse än man vågat tala högt om

  nu blir plötsligt den odemokratiska traditionen uppenbar

  SvaraRadera
 4. Gotiska klubben: Jag fattar noll, men du kanske vill förklara...?

  SvaraRadera