måndag 22 mars 2010

Jakten på Julia

Det är den statliga televisionens efterföljd till alla tävlingsprogram, som innehåller musik, teater och dans. Ett slags Fame, men 30 år för sent. Ett ytligt uttagande och ett gråtande ihopklappande av deltagare. Utan ens en terapeut närvarande.

Shakespeares pjäs Romeo och Julia kunde nog förtjäna ett bättre öde.

Denna historia, som visar hur dumt det är för människor att strida, hur idiotiskt det är med släktfejder och hur dumma två älskande kan bli. Förblindade av sin kärlek så tar de bägge livet av sig. När de kunde ha levt vidare och visat sina respektive italienska släkter redan på Shakespeares tid hur krig i alla former är förödande. Och att det går att ta sig förbi detta.

Men den insikten var alldeles för radikal då på William Shakespeares 1500-tal, så det fick bli en tragedi istället, som ungdomen kan lära sig av. Än i denna dag. Att släkten har alltid rätt. Och det gäller att inte gå emot den om man vill leva.

Och detta trams ska nu sättas upp på en teater någonstans i Stockholm och vi får följa hur Julia bankas mör genom en casting och sedan en final, där tio av de utvalda flickorna, ska tävla mot varandra. Vem som helst kan ställa upp. Så demokratiskt. Visst. Och TV-publiken får rösta fram denna sista flicka.

Romeo väljs inte ut. Han är redan klar. Det är Måns Zelmerlöv. Själv en produkt av Idol och Melodifestivalen. Regissören Morgan Alling säger om den sista flickan att "då kommer hon att bli en stjärna".

Och tjejerna ser inte ens att det är en gammaldags kvinnoroll som läggs på dem. Att de ska tävla om mannen, männen. Att de ska lyftas upp av den store regissören. Och den store sångaren Måns Zelmerlöv, som inte ens knappt vet vem Romeo är.

En tänkare med mycket känslor, emotionell. Med lite humor och lite sorg. Ungefär så uttryckte han sig om den stora kärlekens tragiske företrädare Romeo. Stackars William Shakespeare.

De borde åtminstone ha gjort en egen version av pjäsen. Den kan flyttas fram i tiden och spegla de motsättningar som Fadime eller andra flickor möter och har mött i vår tid. Men det är väl att hoppas för mycket. Allt luktar yta och brett folknöje. Lyxig helgunderhållning betecknar SVT själva detta som. Det säger väl allt.

14 kommentarer:

 1. Såg eländet hemma hos min dotter i Österskär. Vi var alla överens om att det var så dåligt och taffligt gjort. Jämförde med Idol som jag brukar titta på. Där kan man snacka proffsighet. Men SVT och Alling & Co var så dåligt. Oj, oj, oj.

  Och alla ungdomar som gråter krokodiltårar när dom åker ut. Det enda liv som finns är att bli känd och få synas i media. Stackars barn. Dom har vuxit upp på dagis hela högen och har fått för lite uppmärksamhet. Det är min tolkning. Det är så sorgligt!

  SvaraRadera
 2. Ja visst är det... fanns en viss tjusning i att inte vara omhändertagen jämt när vi var små...i stora grupper eller hur? Man fick använda sina fantasi och behövde inte bli upphöjd av vuxna, ständigt.

  SvaraRadera
 3. Ann Helena: Just det! Det fanns ett Kindergarten på Hovmästarvägen. Där fick inte vi gå. Finare barn. Fattar inte hur mamma klarade upp allt. Men vi gick inte på dagis. Hon gick med oss till dagmamma i Gubbängen vet jag. Men hur hon fick i hop allt är en gåta som man först förstår vidden av som vuxen och börjar förundras över.
  Vi lekte fritt i skogen och på gården. Ingen TV - ingen radio. Möjligtvis Karusellen och Barnens Brevlåda en stund då och då. Fantasin fick verkligen flöda.

  SvaraRadera
 4. Helena: Tror det där är stört omöjligt att begripa för generationerna efter oss. För min del räckte det gott och väl med den fullproppade skolan i Björkhagen. De flesta mammorna var ju hemma ändå i Björkhagen och det fanns alltid någon att gå hem till om man ville det. Hoppas du får min bok idag då. Eller också kommer den i morgon. :)

  SvaraRadera
 5. Vad vet du Ann Helena om vad Morgan Alling kommer göra med pjäsen? Har du en aning? Levde Bounce på 1500-talet? OM de nu ska koreografera föreställningen så kommer den nog bli up to date.

  Romeo och Julia spelas över hela världen just pga att den är så tidslös. Den handlar om gränslös kärlek. Vad är det som är gammalmodigt med det?

  Idol var ett skitprogram första gången man såg det. tusentals skrikande tjejer som inte kunde sjunga. FörnedringsTV rakt av.
  Jag vet att många gillar se unga tjejer och killar stå och göra bort sig i tv. TV4 tjänar enorma pengar på folks brist på självinsikt. Tv-folket sitter och känslomässigt runkar när unga människor gör bort sig.
  Tragiskt.


  Jakten på Julia är ett koncept från England som gjorde stor succé där eftersom det redan var färdiga artister som gjort upp om rollen.

  I Idol så förbrukas artisterna för att Laila Bagge och Co ska tjäna pengar.

  Varför ska det vara en terapeut på auditions? Är de så nervösa får de väl söka hjälp nån annanstans.

  Jag tyckte att Äntligen ett program som tar teater-konsten på allvar.

  SvaraRadera
 6. http://enbokomdagen.blogspot.com/2010/03/jakten-pa-julia.html

  SvaraRadera
 7. Tjena ! Pelle här,,kloka tankar av Ann-Helena,,ur ett genus perspektiv, blir jag som man ledsen,på Morgan A ,dessutom, säger han Att Julia kan se ut hur som helst ,, Sorry men enligt polare från Skåne som "var där " vittnar om utseende fixering,, totalt ,, viktigare änn en bra Röst ! Trist! "Kändis sångped". Curlade in sina "" elever,! Va!! Tack för komentarer :) Pelle

  SvaraRadera
 8. Hej Pelle.

  Vad snackar du för goja? Utseendefixering?
  Vad vet du om det? Av en bekant som var där?
  Sökte hon och inte gick vidare eller?
  Då är ju personen nog väldigt ful och bitter isf.

  Vad är det för fel att Morgan A säger att julia får se ut hur som helst?

  SvaraRadera
 9. Läser att Ann Du verkar inte kunna Romeo och Julia så väl.
  Du skriver att de kunde leva vidare än då.

  Men du kan du inte din shakespeare. Så du bör nog läsa Romeo och Juliet innan du gör bort dig på en blogg. Du kallar dig journalist.

  SvaraRadera
 10. Jaha börjar bli dags att strypa de anonyma från att kommentera ser det ut som... ;)

  SvaraRadera
 11. Hej ! Ann-Helena ! Du har fullkomligt rätt , stryp de anonyma,, när de får ges utryck som de 2 sista komentarerna,Tyvärr,,,, så finns människor som endast har " ett utseende ! and no more !Pelle:)

  SvaraRadera
 12. jaha... censur är nåt du gillar. Nån som säger emot dig.

  Jag håller med hans/hennes svar.
  Idol är förnedringsTV som är ganska förlegat. SVT vågar göra ett program som pratar om konsten och kulturen på ett nytt sätt. Spännande.

  Sen har du ju fel när R&J är gammalmodigt och det är ju faktiskt inte så att de tar livet av sig för skoj skull. Du får som nån skrev, läsa på lite.

  Sen håller jag med om: Du har ju faktiskt ingen aning om hur Morgan Aling kommer sätta upp föreställningen.
  jag såg hans show på Dramaten för många år sen. det var det vackraste, häftigaste och mest imponerade jag sett sen jag var i Las Vegas och såg Cirque du soleil.

  SvaraRadera
 13. Anonym 21.32: Om du inte var så feg så kunde vi diskutera det här på riktigt. Ansiktslösa masker har omogna och outvecklade ansikten bakom detta. Antagligen visste jag allt om Shakespeare och Romeo och Julia innan du var född. Kul att du gillar Morgan Alling, men det betyder inte att allt han kommer att göra blir bra. Och jag skulle också kunna slå dig i huvudet med alla min kunskaper och alla föreställningar jag har sett, men vad är poängen med det?

  SvaraRadera
 14. Varför inte välja ut några som har lite talang istället för att hämta folk ifrån närmst karaokebar?

  Johan Wester är en av mina favoritkomiker, men han sänks av att alla tjejerna är totalt mediokra och stela sångerskor.

  Citat från DN: "Morgan Alling tror också på konceptet och menar att projektet ska präglas av professionalism snarare än jakt på tittare."

  Om ni vill ha få tittare så verkar ni ha lyckats, men om ni vill vara mera professionella jämfört med Idol så har ni kapitalt misslyckats eftersom tjejerna saknar talang... Det finns ju sååå många duktiga tjejer i Sverige, var har SVT hittat dessa stolpskott?

  SvaraRadera