torsdag 18 mars 2010

Hög ekonom avrättad i Nordkorea

Pak Nam-ki, som var ansvarig för planekonomin i Nordkorea, sköts i förra veckan. Han avrättades som skyldig till en sammansvärjning för att förstöra landets ekonomi.

Det var en valutareform, som orsakade oro i landet och ledde till prishöjningar, som blev hans fall. I slutet av förra året så devalverade landet sin valuta, men ingen medborgare fick lösa in mer än 150 000 won, motsvarande ungefär 500 kronor i den nya valutan.

Detta var alltså ett sätt att göra medborgarna fattigare överlag och därmed mer jämställda - i fattigdom. Reformen höjde priserna på livsmedel i det redan fattiga landet och för Röda korset har människor berättat om att de inte hade möjlighet att värma upp de kalla husen, att de små barnen får frysa på barnhemmen och att det inte finns mat till dem.

Nordkorea har varit utsatt för översvämningar och kyla. Den här vintern har varit lika kall som i Sverige och människor berättar mer och mer öppet om vilket lidande de utsätts för. Omkring 8 miljoner människor är inbegripna i Röda korsets hjälpverksamhet i landet. Landet har omkring 24 miljoner invånare.

Näste diktator kommer att heta Kim Jong Un i Nordkorea och är 25 år. Han är son till nuvarande diktatorn.

Nordkorea har framställt atombomber för att skaffa sig respekt i omvärlden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar