fredag 26 mars 2010

Hjällbo är i chock och sorg

Hur ska invånarna i det lilla samhället Hjällbo komma över att det var en som de kände, som uppenbarligen slog ihjäl Nancy Tavsan?

Jag har svårt att släppa tankarna på detta eftersom denna förort är så lik Björkhagen (där jag växte upp) för 50 år sedan, men framflyttad till 2000-talet och med hundrafalt fler problem. Och så jobbar min bror där som lärare i skolan i Hjällbo.

Han gjorde det inte när den misstänkte och nu häktade för mordet på Nancy Tavsan Abdulaziz Abdullah Mohamed Hussein kom dit. Det var för tio år sedan när han var tolv år. Han är nederländsk medborgare och vill helst bli kallad vid sitt smeknamn "Mandela" Hussein. Han bad att få bli kallad det i rätten.

Denne Hussein har gått i skolan i Hjällbo. I samma skola, där min bror nu arbetar. Och han har gått på samma gymnasium som Nancy Tavsan. Han var också med på den fest, som Nancy Tavsan lämnade för att gå hem. Uppenbarligen har han följt efter henne och använt en magnumbutelj, för att slå ihjäl henne.

Så drastiskt har det gått till. Det fanns blodspår en bit ifrån platsen där Nancy Tavsan föll och de tillhör antagligen gärningsmannen.

Hur kan det då ha gått så snett med denne man? Själv kan jag inte släppa tankarna på den långa artikel, som stod i GP och som går igenom den kulturkrock, som det innebär för män att komma från Somalia till ett annat land som Sverige.

Somalia är ett land där männen inte jobbar hela tiden, för det behöver de inte i ett så varmt land. De kan tugga kat och sitta och prata med kompisarna i sin klan, när inte boskapen behöver ses efter. Kvinnorna har hand om barnen.

Det är ett samhälle som krockar helt och hållet med det västerländska i Sverige, där vi aldrig har kunnat sitta och snacka särskilt länge, för här tillåter klimatet inte det.

I Sverige så kommer de till ett land där de inte har någon boskap att se efter. Där de inte behöver jobba och där kvinnorna kan vara hemma med barnen ändå. Samhället tar hand om dem. Detta har beskrivits i DN när det gäller Rinkeby.

Fruarna kastar till slut ut männen och skiljer sig. Eller låtsas skilja sig för att få mer i bidrag. Det är ett sätt att leva, som har uppfunnits av vårt samhälle för att hjälpa människor. Välfärd brukar det kallas. Men det kan inte bestå om människor ska leva så under långa perioder. Om de aldrig kommer in i vårt samhälle. Om de inte ens som vuxna efter tio år är är svenska medborgare.

Det är ingen integration. I Björkhagen var många människor också på glid, men på den tiden kunde man börja jobba när man var 15 år om man inte trivdes i skolan. Eller bli ishockeyproffs. Det blev "värstingen" i min klass i sexan. Han som var den ende som magistern örfilade en gång i vredesmod. Jo på den tiden fick man slå barn.

Naturligtvis så passade han "värstingen" inte in i skolan, men det fanns alltid vägar på den tiden att gå. Ingen var tvungen att för evigt bli beroende av samhället runt omkring. Ingen var tvungen att gå ständigt till socialen, så att det till slut blev så att människorna demonstrerade mot detta system - som kvinnorna har gjort i Hjällbo.

I Björkhagen fanns inte ens ett socialkontor. Där fanns inte heller läkare eller någon stor affär förrän i slutet av 50-talet. Vi flyttade dit 1948. Det var naturligt för de vuxna att åka 79:ans buss till stan för att jobba. Men i Hjällbo är hus och människor utslängda i naturen och ska leva där i myndigheternas system.

Det är något som har gått alldeles snett i dessa förorter. Både i Göteborg och Stockholm. "Mandela" Hussein är bara ett av de mest tragiska och hemskaste exemplen på detta.

6 kommentarer:

 1. Hej, du skriver så bra, så jag förstår att du är mätt...det behövs nån som sätter ord på det som "man inte får prata högt om", dvs invandrare, bidrag och brottslighet. Det är mer än trist att så mycket gått snett i samhället. Bor själv i Trollhättan som är en relativt liten stad, men med stor invandring och hög brottslighet. Det är verkligen dags, om det inte redan är för sent, att politikerna tar tag i detta problem.
  Jag har suttit fängslad här vid din blogg ikväll, så många intressanta inlägg!! Hoppas atr du får ge ut dina böcker, jag kommer stå på kö för att köpa dem.
  Nattkram från Anna i Trollhättan

  SvaraRadera
 2. http://katidis.wordpress.com/2010/03/17/svennehora/


  Mvh

  SvaraRadera
 3. Skönt att läsa att även sansade personer kan se hur fel alltihop är och våga sätta ord på det.

  Det känns annars som hela det här ämnet är som en giftgas som ingen vill/vågar ta i eller se. Jag kan inte ens tala om dessa saker med min familj utan att det knyter sig i maggropen både på mej o mina vuxna barn (för vilka det omedelbart blinkar bruna nazistvarningslampor).

  Jag var i Rådmansö kyrka i helgen där man efter musikstunden berättade att man stod för kostnaderna att driva ett barnhem för 14 barn i Etiopien och bad om ett bidrag. Vid utgången fanns bilder på de 14 barnen - söta, glada underbara ungar som hade som mål att bli lärare, läkare o andra drömyrken. Kostnaden var 5.000 kr i månaden för att driva hela barnhemmet. Jag kunde inte låta bli att förtvivlad tänka på att statens kostnader för ett sk ensamkommande flyktingbarn (ung man 18-28 år)är ca 100.000 kr per månad i Sverige. Samtidigt som hela etablisemanget manar oss tvivlande till att tycka att det är så fint ge dessa "barn" stöd och omsorg.

  Behöver man tänka särskilt mycket för att inse var pengarna gör störst nytta?

  Ingemar

  SvaraRadera
 4. "Somalia är ett land där männen inte jobbar hela tiden, för det behöver de inte i ett så varmt land. De kan tugga kat och sitta och prata med kompisarna i sin klan, när inte boskapen behöver ses efter. Kvinnorna har hand om barnen."

  Haha vilket absurd fördom. Det stämmer inte alls. Somalia är ett världens fattigaste länder där nästan alla måste slita ont varje ledig minut för att överhuvudtaget överleva och klara sig undan svält och brist på vatten. Trodde du visste bättre än att komma med sådana dumheter. Problemet med Somalia (och bla Irak och Palestina) är att det kommer en massa barn med posttraumatiska stresssyndrom då de levt i krig och livsfara under lång tid. Svenska samhället släpper in dessa barn och låter dom sedan löpa amok i Sverige. Det finns inga som helst skyddsmekanismer för att se vilka som snedtänder och går och mördar någon.

  SvaraRadera
 5. Anonym: Så detta barn var förstört redan i spädbarnsåldern? Det verkar inte vettigt. Naturligtvis är denne man en gåta precis som alla mördare är. Och de tror alltid de kan klara sig. De står utanför mänsklighetens gemenskap, så mycket kan konstateras.

  http://gt.expressen.se/nyheter/1.2118991/sa-blev-skuggan-en-mordare

  SvaraRadera