lördag 27 februari 2010

Femton timmars strömavbrott

Vi gjorde ett besök i 1800-talet i går. Vårt känsliga samhälle beroende av ström försvann i går morse.

Bilar och bandvagnar stod här överallt på Norra Värmdö, där vi bor och det såg ut som en amerikansk actionrulle när de klättrade upp och ned i stolpar.

Mörkret kom, men de fortsatte att jobba med kranar och med vagnarna på larvfötter. Snövesslor kallas de väl också för de kan gå överallt och det gjorde de också igår.

När vi gick till sängs syntes de fortfarande där ute med sina blinkande fordon. Kändes bra att de jobbade på. Unga killar med norrlandsdialekt.

Så vid två vaknade jag av att hela huset var fullt av lysande lampor. Allt fungerade igen. Bara TV:n verkar ha tagit stryk av att bli så abrupt avstängd. Får se om vi får igång den.

Jag eldade hela dagen i huset för att hålla värmen uppe och smälte snö så vi skulle ha till spolvatten i toan och till lite handtvätt.

Köpevatten fick bli te och kaffe och vedspisen från 50-talet gjorde om igen nytta. Verandan fungerade som kylskåp och mjölken står där ute fortfarande. Ska ta in den strax till morgonkaffet.


PS. Regeringen vill ha timvis elavläsning för att vi konsumenter ska bli medvetna om vad det kostar. Ja först måste vi ha ström för att kunna bli medvetna om detta.

Och strömmen kostar inte så mycket i sig, men skattetilläggen gör det. Vi betalade omkring 2 000 i skatt för elen i januari. Mer än vi tidigare betalade i fastighetsskatt/månad. Och elen kostar mer än räntan för våra banklån. Varför då? DS

3 kommentarer:

 1. Vi är så jävla bortskämda. Skönt med lite verklighet. Naturen är oborstad och rå. Mjölken håller sig i alla fall kall hos dig. Jag måste ha en skvätt mölk i mitt kaffe. Annars är hela dagen förstörd. Och så måsta ja ha creme fraiche hemma. Då blir såsen jättegod. Tur att det finns kor!

  Om vi inte vore utsugna av vår egen regering så skulle vi kunna ha lägre tariffer allihopa. Var tar alla vinster vägen? Var glad att du har möjlighet att elda med ved. Dom flesta har inte det. Tänk att bo i hyreshus och strömmen går i flera dygn. Vad ska dom göra? Göra en brasa i badkaret? Eller vaddå...

  SvaraRadera
 2. Helena: Ja fy sjutton det är nåt fel på hela systemet och det räcker inte med att peta på timdebiteringen, som Maud Olofsson tycker. Men nåt måste hon ju säga när folk blir förbannade.

  Jo vi har vetat från början att vi inte alltid lever i 2000-talet med el och internet så därför behöll vi vedspisen och har köpt björkved från Hälsingland. Men nu är veden snart slut, så det får gärna bli vår.... :)

  Har fått igång både datorn och TV:n igen faktiskt. Fattade först varför inte datorn gick att koppla upp mot nätet, sedan kom jag på att jag hade blivit tvungen att dra ur den vanliga kontakten och koppla in en gammal telefon (för den nya går också på ström).

  Värmeljus och vanliga ljus gick åt i går också, men det blev väldigt stilfullt och fint. Och så tyst det är utan alla apparater...

  Och plötsligt gick 40 st in på min blogg på en enda gång samtidigt i morse. Måste ha varit saknad där ute?

  SvaraRadera
 3. Något måste hon säga. Tänk dig att vara i hennes kläder. Ensam kan hon inte ändra på ett helt system. Vi sitter fast i utsugningen. Berghårt. Det är en kvarn som malt nere oss och nu är det stopp. Det är som en inneboende ondska mot människan själv. Människan är människans varg!

  Det är många som läser på ens blogg som aldrig säger något. Dom bara tänker.

  SvaraRadera