tisdag 12 januari 2010

Postkodlotteriet är en affärsverksamhet

Så var jag och hämtade posten till slut och hittade varsitt kuvert till sambon och mig från Postkodlotteriet.

Vi har aldrig köpt några lotter trots det vackra namnet Svenska Postkodlotteriet, så betryggande och med den där trevliga grabben från TV4 (har glömt vad han heter), som går i god för att allt är okej genom sitt stora leende.

En miljard ska vi vinna, jag och mina grannar. Och ändå öppnar jag aldrig dessa kuvert utan de går direkt i soporna.

En lott kostar 150 kronor. Den vinst de tar in per lott i företaget är 60 kronor. De skänker 30 kronor per lott till välgörenhet.

Till sist behöver de 60 kronor per lott för att ordna lotteriet, profilera sig som välgörenhetsorganisation, marknadsföra sig och berika sig själva, administrera välgörenheten och fixa tjusiga evenemang.

Och lotteriets VD Niclas Kjellström-Matseke berikar sig själv genom en bankdirektörslön och fast de är så miljövänliga, så kör ingen av dem miljöbil av höjdarna på kontoret.

Nja det får nog vara den här gången också. Fast VD är vän med Bill Clinton. Varken han eller Al Gore har några enastående betyg hos mig.

4 kommentarer:

 1. GESCHÄFT I AVUNDSJUKA

  Jag tror precis som du att det handlar om ett smart geschäft baserat på svenskens medfödda avundsjuke-gen. Parad-argumentet är ju att du riskerar att stå där och måsta se dina grannar bli rika, medan du själv inte får något.

  Samma gen har socialdemokratin kittlat sedan hundra år. Och med stor framgång.

  Det handlar ju om välgörenhet. Såvitt jag förstått är då bokföringen offentlig i väsentliga delar. Kan du som är journalist komma åt att granska den ?

  En annan fråga jag har är hur lottdragningen går till. Postnumren innehåller ett antal lottköpare med stor spännvidd. Hur ger man alla en likvärdig chans ?

  Sen opponerar jag mig mot utdelningen av bidragen. Har dom några regler för det ? Eller sköter Niclas Kjellström Matseke det efter eget godtycke ?

  Personligen vill jag själv bestämma vart mina biståndspengar skall gå. Jag har lågt förtroende för flera av de organisationer som lotteriet stöder.

  Du gör en mycket värdefull insats, om du lyckas skapa lite mer klarhet i Postkodlotteriets verksamhet. Har möjligheter att ge dig på det ?

  SvaraRadera
 2. Kära Errbe granskning pågår... har en sambo som jobbar på Realtid och de granskar för fullt... se här:

  http://www.realtid.se/ArticlePages/201001/13/20100113113837_Realtid693/20100113113837_Realtid693.dbp.asp

  SvaraRadera
 3. Tack för besked.

  Jag ser fram emot rapporterna om granskningen.

  SvaraRadera
 4. Nä Errbe jag är en sån som skriver om det som jag känner för... nu har både Newsmill (som du väl såg) och Expressen tagit upp det och Realtid fortsätter granskningen.

  http://www.expressen.se/debatt/1.1845620/postkodlotteriet-har-girighet-som-affarside

  http://www.realtid.se/ArticlePages/201001/14/20100114160735_Realtid329/20100114160735_Realtid329.dbp.asp

  SvaraRadera