måndag 4 januari 2010

Minus 8 grader tack och lov

År 2003 var det minus 22 samma datum som i dag. Det var det kallaste hitills under de 22 år vi har bott här och mätt upp temperaturen.

Om det inte går att skotta upp snö mot huset så fryser ledningarna. Nä, inte vattnet utan avloppet har frusit ett par gånger. Och rörmokaren har blivit tvungen att komma hit och såga av det.

Lokalt sett så finns det ingen uppvärmning av klimatet under de år vi har bott här. Det är variationer, som år 1989 när det gick att köra barnvagn i stort sett hela vintern (yngste sonen föddes) för det var en ovanligt mild vinter.

Ned till omkring minus 18 är det okej att bo här, men det blir tjatigt med kylan. Den tröttar i sig. Det går åt alldeles för mycket mänsklig energi och som jag har sagt förut: om jag bara behövde ta hänsyn till mig själv skulle jag flytta till Frankrike.

Det har varit mycket kallare än nu där vi bor. Under slutet på 1690-talet gick isen från Nordpolen ända ned förbi Island och ned till Bergen på Norges västkust.

Då såg det till och med ut som om man inte längre skulle kunna odla vin i Frankrike. Italien var begravt i snö vintern 1694-95.

När det har varit som kallast i Europa har det subtropiska medelhavsklimatet inte sträckt sig längre än till södra delen av Medelhavet. Detta inträffade omkring 500 år efter Kristus.

Men när det har varit som varmast har det sträckt sig ända till norra Tyskland, vilket skedde ca 300 fKr till 300 eKr.

Detta klimat var alltså subtropiskt och dessa sexhundra år brukar kallas för romerska värmeperioden. Gränsen för subtropiskt klimat går i dag genom norra Italien.

2 kommentarer:

  1. Kan du inte skicka detta inlägg till Al Gore & Co som tjänar multum på att lura oss!

    SvaraRadera
  2. Mmm dom skulle nog inte bry sig... lika lite som andra som är i rädsle- och skräckbranschen... som tjänar pengar eller mår gott av att skrämma livet ur oss... ;)

    SvaraRadera