onsdag 6 januari 2010

Lars Vilks som offer

Ja och så har vi Lars Vilks, som gärna vill sitta i samma båt som Kurt Westergaard i Danmark. En yxman vore väl smaskens i samma stil som The Shining... någon som försöker ta sig in genom en dörr med samma galna vansinnesuttryck som Jack Nicholson i ansiktet.

Lars Vilks har själv blivit uppringd från Somalia och hotad... påstår han. Och detta med att han har ritat en rondellhund, med ansikte och något som man inte vet om det är tegelstenar eller nåt annat på huvudet, ska då helst förfölja honom hela livet. För så uttryckte sig kompisen Westergaard när de träffades. Med ett leende. Att detta kommer att följa honom genom livet.

Det är inte lätt att vara konstnär. Man är piskad att väcka uppmärksamhet för att bli någon. Och kan man inte göra det genom att vara framstående, så går det bra att rita rondellhundar som Muhammed eller - hur var det nu - jo att rita profeten som någon med en gammaldags seriebomb på huvudet (sån som Björnligan använder).

Och detsamma fungerar även i litteraturvärlden. Kan man inte skriva så gäller det att väcka uppseende på något annat sätt. Genom att chikanera och nedvärdera människor, sådana som Björn Ranelid, för att han verkar så kokett och gillar solbränna - fast han är 60 år.

Eller genom att ljuga ihop en historia som Gömda och påstå att det är rena rama sanningen i något årtionde tills lagarna har ändrats i enlighet därmed. Oj hoppsan det var ju ett politiskt projekt och meningen var att det skulle främja Liza Marklunds karriär och låta henne få makt och inflytande.

Ja, som sagt det är inte lätt att ha ett fritt yrke, för det bästa är att bli uppmärksammad för skandaler och se ut som om det är en mycket stor spännvidd inuti den människan. Helgon och djävul i en och samma person. Någon som står för yttrandefrihet, men kanske överskrider lite för många gränser.

Och det allra säkraste kortet för att säkra odödlighet är att bli avdagatagen på något spektakulärt vis. Ifall man nu inte kan leva upp till att bli berömd på något annat sätt. Riktigt.

Världen är som den är. Vi älskar dom som showar och har sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar