lördag 2 januari 2010

Kvinna tog över mannens bostad

Och så var det skåningen som blev förtjust i en kvinna från Nederländerna och lät henne flytta hem till honom i Skåne. På prov.

Dock urartade förhållandet snabbt och mannen vände sig till polisen i mellandagarna för att få hjälp att få ut henne. Hon hade då hotat honom med kniv.

Men den gubben gick inte. Fast det är mannens bostad så kan inte polisen avhysa henne. Inte ens när hon har hotat honom med kniv.

Enligt polisen så har de tydligen något slags avtal om att hon ska bo där (muntligen eller skriftligen?) och då kan man inte ta henne i förvar.

Hur hade det gått om könen hade varit omvända? Ifall en man hade hotat en kvinna med kniv? Eller är lagarna verkligen skrivna så att vem som helst kan flytta in hos någon och sedan genom hot få den att lämna över bostaden?

Mannen i fråga bor numera hemma hos en kompis. Och polisen har rått honom att anlita kronofogdemyndigheten, för att reda ut vem som har rätt till lägenheten.

Ja, de öppnar väl på måndag igen. Och naturligtvis går det inte att avhysa en inneboende kvinna. De är så små och oskyldiga till sin natur.

7 kommentarer:

 1. Just det !

  Jag funderade på det där när jag läste på jnätet om denna situation.
  Varför är det så förbannat lät att plocka med MANNEN i liknande situationer och nu går edt bara inte för att det är en kvinna ???!

  Diskriminerande...

  Hot med kniv är en allvarlig sak, så varför kommer HON undan ???
  Han skulle ju åka dit så det bara visslade om det.

  Och vad är det för avtal om boende?
  Om hon inte är skriven på adressen eller lägenheten, då borde det inte vara några problem för Kling & Klang att plocka med henne.

  Och har hon ingenstans att ta vägen så kan säkert någon kvinnojour hjälpa till, de vet ju hur man hanterar kvinnor som inte har någonstans att ta vägen...
  (fast göm knivarna för säkerhets skull va !)


  En kvinna skulle ALDRIG få rådet att vända sig till Kronofogden om situationen var omvänd...
  Så varför måste mannen göra det ???

  SvaraRadera
 2. Ja, just det... VARFÖR,VARFÖR,VARFÖR???

  SvaraRadera
 3. Nä jag fattade inte heller något... min sambo tyckte att han skulle anlita ett vaktbolag och visa upp hyreskontraktet (om det nu var hyresrätt) och få ut henne. Har de den befogenheten undrade jag då?

  Min mamma blev osams med en inneboende när jag var liten och hon kallade dit polisen och fick ut henne (jo det var en tjej), men lagarna kanske har ändrats sedan dess? Någon som vet?

  Skånskan skriver lite märkligt om det och berättar inte allt, men TT och Aftonbladet bla hänger på.

  SvaraRadera
 4. Maukonen och Valens: Nu mejlade jag reporter Lennart Andersson, som hade skrivit detta och frågade om det var något han visste, som inte vi visste. Får se om vi får något svar.

  Så här skrev jag:

  Alltså vi undrar här i landet varför polisen inte kunde avhysa denna dam från Nederländerna. Inte ens när hon hade hotat med kniv. Varför? Om situationen hade varit den omvända med en man, som hotat en kvinna hade han väl suttit bakom lås och bom?

  Kan alltså en kvinna flytta in hos en man och ta över lägenheten med hot? Det verkar inte vettigt eller har du glömt att berätta något?

  med vänliga hälsningar
  Ann Helena Rudberg

  SvaraRadera
 5. Maria Halldorf mejlar och säger:

  Det låter väldigt märkligt. När jag ville avhysa en inneboende för något år sedan som motsatte sig detta fick jag informationen från en advokat att det bara var att ställa ut hennes prylar i trapphuset och byta lås. Hon hade som inneboende ingen som helst besittningsrätt och det borde inte den här damen ha heller, men det svenska regelverket är kanske för vekt? Reportern borde ha tagit reda på mer om hur det förhåller sig.

  SvaraRadera
 6. Ja du. På något sätt känns det som alla dessa absurda könskillnaderna har eskallerat de sista åren. Tänker på detta fall, frun som frikändes för att krossat näsbenet på mannen, samt den norska konstärinnan som kunde påvisa självförsvar när hon gett sömnmedel i bullar till sin gode man, och sedan huggit ihjäl honom med yxa.
  Hur länge har dessa orättvisor fortgått? Är det tack vare Internet där man kan samla olika tidningar enkelt som gör att de kan komma upp till ljuset? Och någon gång måste det väl komma en motreaktion mot allt detta?

  Det känns som ett mycket skrämmande samhälle i vilket fall...

  SvaraRadera
 7. Jag har inte fått något svar från Skånskan, men de har tagit bort artikeln från förstasidan, ingen uppföljning ännu...

  SvaraRadera