lördag 17 oktober 2009

Tyg orsakade sju döda i RinkebyEtt stycke tyg, som föll ned över en lampa i ett sovrum, orsakade den svåra branden i Rinkeby i somras när sju flickor och kvinnor omkom.

Det hela var en olyckshändelse och familjen som bodde i den lägenhet, där det började brinna, tog sig ut ur huset.

Det var när boende fem trappor upp skulle ta sig ut genom det rökfyllda huset, som de sju omkom. Alla hade klarat sig om de hade stannat kvar i lägenheten. Som jag skrev då på Newsmill så berodde detta på att de inte visste att det var säkert att stanna i lägenheten.

Branden startade på nedre botten i en fastighet på Kuddbygränd och polisen lägger nu ned förundersökningen.

I somras stod brandkåren också här ute på Värmdö och delade ut flygblad om hur man ska bete sig när det börjar brinna. Instinktivt så tänker människor, att de måste ta sig ut och det gäller naturligtvis om det börjar brinna i den lägenhet där man befinner sig, om det inte går att släcka.

Men i höghus är det alltså bättre att stanna inne i en lägenhet högre upp än branden, än att bege sig ut i rökfyllda trappor. Lägenheterna är byggda så att de ska klara brand. Röken dödar fort. Det kan räcka med några andetag för att bli medvetslös.2 kommentarer:

  1. Det är farligt med dom där tygstyckena. Opraktiskt. Tror till och med att smittan sprids lättare med en massa tyg i ansiktet. Bakterierna och virus frodas där bakom i den fuktiga luften. Niqab borde förbjudas. Stoackars flickor som dog. Männen var förstås ute och hade sig.

    SvaraRadera
  2. Ja Helena det är inte bra med för mycket tyg. Råkade se Debatt där programledaren tydligen behövde integreras eftersom hon inte gillade slöjan.

    Jag drömde i går natt att min släkt skulle fotograferas. En del av den var som jag själv klädd lite hur som helst och lite stökiga, medan en stor del stod bredvid och var uniformerad och helt stilla och stel. Alla hade slöja eller kostym på sig. Både män, kvinnor och barn.

    Jag tolkade drömmen som så att min släkt, människosläktet, ännu inte har utvecklats så långt, att de kan vara sig själva utan är präglad av sin uppfostran och sin kultur. Det vi behöver är att utvecklas förbi detta och bli individer.

    SvaraRadera