lördag 8 augusti 2009

Therese Johansson Rojo dödades av hat


Det sägs att de båda 16-åringarna, som nu ska genomgå en rättegång för mord och anstiftan till mord, drevs av kärlek. Inget kunde vara mera fel. De båda ungdomarna vet uppenbarligen inte vad kärlek är. Något har tydligen gått alldeles åt skogen med all undervisning och all känslomässig träning de borde ha fått i sina liv. Pojken erkände sedan han hade pratat med sin präst. Så han är konfirmerad då, men har ändå inte lyckats ta till sig vad det betyder.

Uppenbarligen har de båda barnen vänt på alla begrepp och sett det som att de kunde ha rätten att bryta mot alla lagar, som finns för att i egoistiskt självändamål röja någon ur vägen, som verkade stå emot deras "kärlek".

Att Annika Marklund i Aftonbladet tycker att det, som har hänt är så väldigt romantiskt säger en del om hennes uppfattning om livet och kärleken. För henne är det tydligen så att den man, som är beredd att ge henne vad som helst är kär i henne och detta är romantik. Även om det handlar om andras liv. Medan Kerstin Nilsson i samma tidning inser att visst handlar det om känslor, men inte om kärlek. Det handlar om makt. Och det är flickan i förhållandet som har haft makten. Tvärtemot den gängse uppfattningen ute i samhället om mäns och kvinnors makt.

Hur har ett samhälle kunnat gå så snett att det inte ens har kunnat bibringa ett par ungdomar de allra primitivaste kunskaperna om känslor? Varför utbildas barn i matematik och historia, men inte i hur de ska ta hand om sig själva? Inte om att det inte är kärlek att mörda en annan. Att det inte är kärlek att skicka sms om att någon ska dö.

Varför utbildas inte barn i att ord betyder något? Att det inte är möjligt att uttala samma ord om och om igen och tro att de inte är på allvar? Att detta nöter in spår i hjärnan, som kan förvandla en människa. Att ord inte är ofarliga och tillsammans med känslor kan de dra iväg så att en annan människa blir mördad. Varför har dessa båda barn inte fått koppla ihop sina egna liv med andras, så att de kunde ha begripit att allas liv är heliga och att vi alla är här av någon särskild orsak. Och den är inte att ta livet av andra. Jag kommer osökt att tänka på att under den korta tid de båda har varit här på jorden så har de itutats att det enda som finns är makt och pengar. Det är så typiskt att flickan var med sin familj på Disneyland medan pojken skulle mörda.

Och det andra, som har dominerat vårt samhälle under deras levnad - och fortfarande gör det - är föreställningen att kvinnor är maktlösa och offer. Så flickan har i det här fallet medvetet eller omedvetet blandat ihop kärlek med makt. Och hon har skaffat sig så mycket makt att en annan flicka dog, mördad genom hennes ord. Men kanske kommer rätten att tycka att hon är ett offer och pojken en skurk? Det skulle i så fall uppfylla våra vanligaste fördomar och föreställningar om att det är synd om den där flickan medan pojken måste ta ansvar för sina handlingar.

Kvinnor har lika mycket makt som män. Tro inte annat. Men det går alltid att använda makt till att göra både goda och onda ting. Flickan har i det här fallet använt sin kvinnliga makt till att förmå en pojke att göra detta det värsta en människa kan göra mot en annan. Och pojken har förvridit sig själv till att tro att detta var det yttersta kärleksbeviset, när det egentligen handlade om hat, både mot flickorna och mot honom själv.

PS. Jag bearbetade, utvecklade och omvandlade detta blogginlägg till min 20:e artikel på Newsmill. Den är nu publicerad. DS.  Artiklar på Newsmill finns tyvärr inte längre. Hela sajten är raderad. 

Pojken och flickan är sedan länge ute i samhället igen. Förhoppningsvis har de lärt sig att inte mörda mer. 

22 kommentarer:

 1. Håller med om allt du skriver i inlägget.
  Dock inte att att kvinnor har lika mycket makt som män, men i detta fall är det totalt irrelvant. Det handlar om mycket unga människor som inte fattat någonting, inte fått lära sig någontng.

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar... för mig är det alldeles uppenbart att kvinnor och män har lika mycket makt, men på olika sätt. Men i vårt samhälle räknas oftas bara den offentliga makten, eller den ekonomiska makten...och den förutsätts män och kvinnor fajtas om... i familjen har kvinnorna all makt vilket alla mål där kvinnor vinner över män visar... och jag väntar på att vi alla kan gå vidare till en ny nivå av medvetenhet, där vi inte behöver slåss om makt... det är inte vad livet handlar om. Utan att ta hand om varandra, hjälpa varandra och stötta varandra. De här båda barnen måste ju ha fått sina värderingar från samhället, lärarna och sina föräldrar... ifall man nu inte tror att barn kan födas onda. Det tror inte jag.

  SvaraRadera
 3. Väl skrivet, i fråga om makt är min erfarenhet från såväl affärsliv som privat att kvinnor ofta har mer makt än män.

  Att den här flickan förmådde få pojken att handla som hon önskade är inget ovanligt. Det ovanliga är att han tillät sig mörda.

  SvaraRadera
 4. Men...Annika Marklund skriver ju precis det motsatta än det du anklagar henne för i sin krönika. Läste du den inte innan du kommenterade på den?

  /Andres

  SvaraRadera
 5. Anonym: Jo jag läste det ända till sista meningen "ingenting kunde vara mindre romantiskt". Tyvärr har Annika Marklund där lyckats att använda en mening, som är tvetydig. Det kan betyda det du säger, att detta är allt annat än romantiskt, men också det jag har tolkat det som: att inget kunde vara mindre romantiskt, alltså att allt detta var så romantiskt att det inte gick att göra något så att det blev mindre romantiskt. Det gäller att vara noga med orden...

  SvaraRadera
 6. Hej Ann Helena!
  Du är en trevlig och klok gumma! Ytterst sällsynt bland gubbar och gummor! Jag tycker om allt du skriver på newsmill! Fortsätt med det!
  Tack
  Laszlo

  SvaraRadera
 7. Tack Laszlo! Kommer du från Ungern från början... ? Du verkar ha grymma erfarenheter av kvinnor ;) Jag läste det du skrev på Newsmill som kommentar... tack för att du gillar det jag skriver... det uppskattas... det är jobbigt att skriva artiklar och ibland förbannar jag min skrivförmåga... men den finns ju där :)

  SvaraRadera
 8. Jag älskar kvinnor trots och det är inte så underlig att jag blir manipulerad! Jag blir förtrollad och blir en hundvalp när en kvinna ler mot mig och säger vänliga saker! Hon i sin tur försöker dressera valpen ända tills förtrollningen bryts! Nu vid 66 års ålder, jag har en viss skydd mot förtrollning, men det är bara vad jag tror!

  SvaraRadera
 9. Laszlo du är en gullig man du, men du är fast hos din inre anima skulle jag säga om jag var psykolog (vilket jag inte är)... samtidigt är det lite fascinerande att du lever kvar i en gammal värld... med uppvaktning och romans säkert... som det gick till förr i tiden... för inte så länge sedan... allt det där kommer från riddarna en gång då de skulle vinna sina kvinnor och kvinnorna kunde ålägga dem att göra allt möjligt för att de skulle vinna deras gunst...

  SvaraRadera
 10. OO neej!
  Jag lever i nuet, långt ifrån romantik och riddarskap! Beklagar att jag gör dig besviken! Jag är den amatörpsykologen som analiserar sig själv hela tiden och söker svar på alla oförklarliga egna beteenden, typ gällande kvinnor, barn, sex, konstnärskap, vänner, öl, vhisky och livet!

  SvaraRadera
 11. Nä, jag är inte besviken, men såg framför mig att du ingick i något sånt sammanhang... kanske tidigare liv...

  SvaraRadera
 12. Annika Marklund skriver inte någonstans i sin krönika att det som har hänt är romantiskt.

  "Det vi ser är bilden av en relation som inte längre har något med kärlek att göra. Där alla spår av kärlek ersatts av besatthet." Tycker hon är väldigt tydlig med att hon inte romantiserar det som hände Therese Johansson Rojo.

  / Moa

  SvaraRadera
 13. Jag tror inte att du läst Annika Marklunds krönika ordentligt. Hon lade fram att dett handlade om allt annat än kärlek och romatik. Ska man kritisera någon så ska man nog läsa igenom det de skrivit först.

  SvaraRadera
 14. Tack Moa och Anonym... för era kommentarer... jag har redan svarat på det där... ovan... den 8 aug 13:08 och jag förstår att ni är ute och letar fel.. och gör gärna det... det berikar väl livet?

  SvaraRadera
 15. Åh herregud jag skrev fel tid... då måste jag rätta mig så jag inte blir påhoppad igen... ;)det var inte 13:08 utan 13:36 jag svarade på detta... den 8 augusti som sagt och ibland tänker jag att ni som är petimätrar måste ha haft lika elaka lärare, som jag hade i realskolan i slutet på 50-talet... det var hemskt med såna som absolut skulle chikanera elever, som inte kunde läxan... men dom i sin tur hade väl blivit likadant behandlade när dom var små och ville ge igen... och så där kan världen fortsätta och bli full av hat och våld eller också kan vi gå över till något annat... ha en bra och solig dag allihop :)

  SvaraRadera
 16. hm vet inte vad jag ska tro .. visst kan man påverka en annan människa men han hade väl ändå ett eget val eller?!Spärra in båda två o kasta bort nyckeln ..

  SvaraRadera
 17. 63 år journalist och författare...
  och kan ändå inte skilja på orden "mer" och "mindre" ??

  Inte konstigt att det står så mycket "skit" i tidningarna när journalisterna inte lyssnar/läser ordentligt.

  Jag vet att du har förklarat dig tidigare, men din förklaring var långt ifrån logisk.

  Du avslutar förklaringen med "Det gäller att vara noga med orden"
  Jag säger det samma till dig
  och sätt på dig glasögonen nästa gång du läser något.

  /B

  SvaraRadera
 18. LOL

  Hat?
  Nej nej, jag berikar bara livet (som du själv skrev)

  /B

  SvaraRadera
 19. Men varifrån hämtar du detta hat? Är det ditt eller kommer det någon annanstans ifrån?

  SvaraRadera
 20. Jag börjar med ännu en LOL :)

  Nej, jag känner inget hat.
  Om du känner dig hatad så är det nog något som kommer inifrån dig själv.

  /B

  SvaraRadera
 21. Nej kära B jag känner mig inte hatad, men jag kan skilja på vänliga kommentarer och sådana som innehåller hat. Och jag är bara nyfiken. Varifrån kommer detta?

  SvaraRadera