måndag 27 juli 2009

Mitt manus om Jacqueline Kennedy



Jag ser att intresset är stort för mitt elfte kapitel ur mitt manus om Jacqueline Kennedy. Det kapitlet är publicerat av Dagens Story och ingår i en kommande bok om presidentskan.

Ännu vet jag inte riktigt om kapitlet ska se ut som det gör. Jag har ett helt manus om Jacqueline, men mitt förlag, Sivart Förlag vill inte publicera detta. Märkligt nog.

Jacqueline Kennedys öde är mycket intressant, men när mitt manus har omskrivits har det sagts att jag skriver om president Kennedy. Naturligtvis. Det gör jag också och det är lätt att tro att det är honom jag berättar mest om. Han överskuggar sin maka, men jag menar att hon betydde mycket.

Hon gjorde mycket mer än tidigare presidentfruar och mer än senare kvinnor i Vita huset. Hon var någon som också jag kunde identifiera mig med som tonåring på 60-talet. Detta par i Vita huset markerade övergången till en ny tid efter president Eisenhower, som satt på sina meriter från andra världskriget.

President Kennedy och hans maka var mycket radikala i det stela och konservativa Amerika, som hade och har mindervärdeskomplex gentemot den gamla världen i Europa med sina långa traditioner av kungligheter och pompa.

Men med Jacqueline Kennedy infördes en del av den glansen också till USA. Vita huset renoverades under hennes överinseende och hon blev en slags informell kulturminister, som stöttade också svarta artister, som ditills i många fall inte hade varit annat än en bakgrund till de vita.

Jacqueline Kennedy, som efter presidentens död såg till sitt och sina barns bästa och som var så rädd att bli fattig, att hon gifte sig med Aristoteles Onassis, en miljardär med rederi och en egen flygplansflotta i Grekland. Hela USA förskräcktes och hon förvandlades över natten från Amerikas egen drottning till någon, som umgicks med en pirat i militärjuntans diktatur i Grekland.

Hon var en färgstark kvinna, men ännu har vi ingen bok om henne skriven på svenska. Lika lite som vi hade en svensk bok om Marilyn Monroe innan jag skrev Marilyn Monroe Min Berättelse om filmstjärnan. Vi får se om någon vill ge ut mitt manus om Jacqueline. Nog är hon värd den uppmärksamheten.

PS. Och nog är det också intressant att Marilyn Monroe och Jacqueline Kennedy delade säng med samma president. President Kennedy var en notorisk kvinnojägare, vilket alla teg om på den tiden. DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar