måndag 6 juli 2009

Costa Rica är det lyckligaste landetDet konstaterar Happy Planet Index, som menar att vi i Sverige inte är lyckliga för att vi inte bor i byar och lever på 1800-talsnivå. Därför hamnar vi långt ned på listan över lyckliga länder. Bara på 58:e plats när det gäller vilket land som är bäst att bebo.

Vi använder alltså för mycket från naturen för att värma upp våra bostäder, att åka bil och skriva på våra datorer. Att Costa Rica är det bästa och lyckligaste landet beror på att där på en tiondel av Sveriges yta bor drygt fyra miljoner människor, som inte behöver värma bostäder eller kallstarta bilar.

Costa Rica bestämde 2007 att bli det första koldioxidneutrala u-landet med siktet inställt på 2021. Det ger förstås pluspoäng i ligan.

Temperaturen är inställd på sommar dygnet runt, året runt helt naturligt. I framtiden kan alltså inte människor bo här i Norden för vi förbrukar för mycket av naturens resurser. I alla fall om Happy Planet får bestämma.

Men Happy Planet Index glömmer att ta hänsyn till att det finns tio aktiva vulkaner i Costa Rica, varav två i närheten av huvudstaden. Dessutom förekommer det jordbävningar, jordeosion och vattnet vid kusten är förorenat plus att luften inte är särskilt frisk. Vulkaner har en förmåga att släppa ut både rök och gaser när de får utbrott. För att inte tala om lavan.

Vulkanen Irazú hade sitt senaste utbrott år 1963. Det varade i två år och täckte huvudstaden San José med aska.

Ändå så drar turismen från USA och Europa in omkring två miljarder dollar per år till detta lilla land, så det vore naturligtvis möjligt att satsa ännu mer på att bevara de många växt- och djurarter, som finns naturligt i detta tropiska och subtropiska rike.

Det här är alltså miljönissarnas eget försök att få mänskligheten att flytta till Centralamerika eller Latinamerika för där ska vi alla bli lyckliga medan stackars Afrika som vanligt befinner sig i strykklass. Möjligen för att Costa Rica inte har någon armé, men istället har de två polisorganisationer.

Eftersom jag vet att en släkting till mig blev frånlurad alla sina tillgångar i Costa Rica så är jag inte så förtjust i tanken på att bo i ett sådant land. Även om naturen är vacker.


4 kommentarer:

 1. Hej kära vänner!
  Nu sitter jag här igen så det är öppet för kommentarer!

  SvaraRadera
 2. Ingen som kan vara förtjust i tanken att bli frånlurad alla sina tillgångar, rättigheter eller annat...
  För att inte snacka om det faktum att bli frånlurad sitt barn... Oavsett landet man bor i...

  SvaraRadera
 3. Jag blir lyckligt för lite. En ny disktrasa t ex...

  SvaraRadera
 4. Skoj att du hittade hit. Hur gjorde du för jag märker att bloggen inte finns på Google, men den finns hos Monica förstås. Blir väl listad så småningom.

  SvaraRadera