måndag 22 februari 2010

Stasilistan är på väg mot regeringsrätten

Kammarrätten avslog i förra veckan att lämna ut namnen på den sk Stasilistan. De som värvades i Sverige och som har samarbetat med dåvarande säkerhetspolisen i Östtyskland.

Nu stod till och med politiske reportern K G Bergström i TV på morgonen och propagerade för att vi ska få veta namnen. Och tidigare justitieministern Thomas Bodström tycker att en "kommission" ska tillsättas för att utreda frågan, sade Bergström.

Skälet till att K G Bergström tycker att detta ska offentliggöras är att vi som folk har ett allmänintresse av detta.

Vi behöver veta om det finns sådana kandiater till riksdagen detta valår, som har varit inblandade i att spionera på sitt eget folk.

Tänk om där finns vänsterpartister, som nu ska sitta eller sitter i vår riksdag? Eller ha andra offentliga poster i vårt samhälle. Tycker vi då som folk att det är okej att de har gjort detta?

Inte heller i Finland har de offentliggjort denna Stasilista, som kommer från Östtyskland via USA och CIA, som i sin tur har lämnat över uppgifterna till respektive land.

Men i Finland kan det hela vara ännu känsligare än i Sverige. Det landet har med sin närhet till Sovjet alltid varit kluvet mellan "vita" och "röda".

Här kan ni se inslaget i morse på TV med K G Bergström.

Regeringsrätten är sista instans nu för frågan. Regeringen borde ha ett eget intresse av att vi slipper spekulera mera i vilka som står på listan. Och det är väl bättre att reda ut saken nu än när de, som står på listan är döda?

10 kommentarer:

  1. Upprörande minst sagt!
    Listan ska absolut offentliggöras.
    Varför vägrar de?

    SvaraRadera
  2. Tja vetesjutton.. har inte läst kammarrättens beslut.. men det var en forskare, som också tidigare har försökt få ut listan, som försökte en gång till.. med opinionen i ryggen. Men ingen i journalistkretsar skriver om detta tydligen. Varför då? Är de rädda att de själva ska finnas med på listan?

    SvaraRadera
  3. Det är professor Birgitta Almgren, som har försökt att få ut listan.

    SvaraRadera
  4. Och här finns en artikel om henne och hennes bok Inte bara Stasi...

    http://stockholm.etc.se/24594/stasi-vaervade-i-sverige/

    SvaraRadera
  5. Gud va´spännande! Tänk vad många som darrar nu. Det är nog många med rött på händerna som hinner dö innan vi får veta namnen. Ian W försökte också få ut listan i början på 90-talet. Det skriver han om i sin bok Rebellerna.

    SvaraRadera
  6. Mmm och det lär (om man får tro professorn) vara så att våra lärare var mest indoktrinerade av alla och hon pekar särskilt ut en sosse Stellan Arvidsson som skyldig till detta plus Britta Stenholm. De var båda skolpolitiker och här har DN kultur skrivit en inte alldeles godkänd recension av hennes bok. Recensenten förringar förstås betydelsen av vad som hände:

    http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/birgitta-almgren-inte-bara-stasi-relationer-sverigeddr-19491990-1.984428

    För ett par dagar sedan stod det klart att DN kultur får en ny chef. Björn Wiman från Expressen kommer över efter Maria Schottenius. Han är väl inte kommunist åtminstone?

    SvaraRadera
  7. Och det här är Britta Stenholm enligt Wikipedia:

    Britta Stenholm, född 25 juli 1916, död 2002, var en svensk socialdemokratisk skolpolitiker.
    Gift med Uno Stenholm och senare sammanlevande med Stellan Arvidson. Mor till Olle Stenholm.
    Stenholm var folkskoleinspektör i Stockholm 1955-61. Britta Stenholm var bland annat delaktig i 1946 års skolkommission 1948-54, och 1968-75 sekreterare i Lärarutbildningskommittén (LUK), en statlig utredning som föreslog omorganisation av utbildningarna till teckningslärare, gymnastiklärare, musiklärare med flera yrken och möttes av starkt motstånd från de berörda.[1]
    Stenholm hörde till den svenska socialdemokratins vänsterflygel och var aktivt engagerad i bland annat Förbundet Sverige-DDR, en vänskapsförening initierad och kontrollerad av den östtyska regimen. Professor Birgitta Almgren vid Södertörns högskola forskar sedan 2007 på temat Socialdemokrati och/eller kommunism? Stellan Arvidson och Britta Stenholm - Arvidson - två intellektuella i kalla krigets retorik. Hon har fortsatt sitt arbete att kartlägga förhållandet mellan Sverige och DDR, och därvid utförligt redovisat Britta Stenholms och Stellan Arvidssons arbete i boken Inte bara Stasi - relationer - DDR 1949-1990 utgiven 2009.

    SvaraRadera
  8. "Ja, Palme var ju utbildningsminister från 1967 och fram till att han blev statsminister 1969. Och det var som utbildningsminister han under intryck av Alva Myrdals jämlikhetsrapporter och hela den vågen drog ner språkundervisningen på grundskolans högstadium med - tror jag 7-8 timmar för att kunna ge ombudsmän och andra utrymme för att berätta om facket, samhället och jämlikhetspolitiken. Karin Hadenius har klarlagt detta i detalj i sin betydelsefulla avhandling om jämlikhetssynen i socialdemokratisk skolpolitik."
    Sagt av Hans Bergström i intervju med Jan Gillberg

    SvaraRadera
  9. Vilken tur att jag och andra hann gå ut skolan före 1967... ;)

    SvaraRadera
  10. Ja, verkligen! Men vi lever i sviterna av det hela. Alla är sossar. Även Per Schlingmann & Co.

    SvaraRadera