lördag 8 juni 2013

Prinsessbröllop bra för Sverige

UPPDATERAT
Det är klart att det är gynnsamt med bröllop, att se att också kungafamiljen följer gammal tradition och gifter sig. År 1976 den 19 juni satt jag på Operakällaren och avåt en bröllopslunch tillsammans med släkten medan flygplanen ritade rosa hjärtan på himlen och kungen och drottningen vinkade från en balkong på baksidan av slottet ut mot Norrbro. Min pappa betalade det hela. Tidigare på dagen hade jag och maken vigts i Stadshuset i en borgerlig variant av giftermål. Det var bara jag och han närvarande förutom den borgeliga officianten och ceremonin gick med rasande fart. Det var många som ville gifta sig den dagen då också kungen och drottningen gjorde det. Det var kö i trappan upp till bröllopsrummet.

För Sverige är det bra med ett kungahus. Folket har valt att ha det så fast det länge har funnits på agendan att skaffa en president, men inte skulle det vara bättre. Det skulle också kosta pengar och dessutom skulle en lång tradition brytas. Min farmors mor dansade med Oscar II i Marstrand på sin tid. Hon kom från Norge som Sverige var förbundet med då. Och också ateistiska släktingar på vänsterkanten är stolta över att en del av släkten har jobbat för slottet och haft kontakt med kungar och drottningar.

Vi har alltid haft den här hierarkin i landet, som har gått bredvid den politiska makten. Kungen hade verklig politisk makt förr, men vi har gjort kungen och hans familj till en särskild sort genom att ta ifrån dem all värdslig politisk makt. Vi har dem kvar som en rest från sagornas och legendernas tid då kungar ansågs ha fått sin makt från Gud själv och skulle representera något annat än lågt stående människor. 

Den sortens hierarki kommer alltid att finnas: en del människor är helt enkelt mer utvecklade än andra. Mentalt, själsligt och andligt. Och gränserna går inte där man kan tro vid någon politisk elit eller någon ekonomisk sådan. Det handlar alltid om ett individuellt förhållningssätt. Huruvida var och en har insett vad livet handlar om i större bemärkelse.

Själv gifte jag mig således samma dag som kungen och drottningen gjorde då 1976. Men det höll inte så jag står som skild fortfarande tror jag i officiella papper. Den mannen är död. Han dog nu i år i februari nedgången och alkoholiserad. Och efterlämnade en andra skilsmässofru och ett par barn. Han klarade inte det som min pappa gjorde, som höll på att dö i 50-årsåldern, som var dödsdömd av läkare men som levde tills han blev 87 ändå.

År 1976 känns som mycket länge sedan. Långt borta i sagornas och myternas tid. Då Sverige fortfarande var ett särskilt land. Innan vi hade dragits in i Europa och världen. Då när det fortfarande fanns gränser och ingenting nådde oss med den expressfart som det gör nu. När hela världens nyheter ofta får företräde framför våra egna. Men just i dag kan gamla traditioner ännu en gång tas till vara. Och Sverige är förknippat på nytt världen över med de traditioner som är landets egna.

Bröllopet sänds direkt i SVT1 från klockan 15:30. Går i repris hela förmiddagen på söndagen också SVT1.
9.6.2013
Här är prinsessan Madeleines facebooksida. Och här kan ni läsa om festnatten på Drottningsholms slott.  Chris höll ett fint och känslomässigt tal till sin brud. Han är ju kräfta och därför omhändertagande. Han är en nia och har karmatal nio vilket betyder att han blir berömd och känd, men får akta sig så han inte blir ökänd. Kuriosa Liza Marklund har samma tal. Prinsessan Madeleine har samma karmatal och de båda makarna får väl hjälpas åt med detta. Hon har ju redan fått sin beskärda del av ökändhet. Det var kungen som stod för kalaset och betalade bröllopet, som en pappa ska göra. Prinsessan Madeleine har inte något eget apanage utan det är Hovstaterna som får det, dvs bland annat pappa kungen.
15.6.2013
Och naturligtvis har de valt samma öhotell a la 50 000 kronor per natt som kronprins William och hans maka Kate. På Seychellerna. Och Madeleine är väl en gullig prinsessa som lägger ut denna bild på sig själv. Jag känner igen mig själv i henne för jag åkte också till ett tropiskt hav i den åldern och tog med mig min äldste son som var nio år då. Det var en fantastiskt upplevelse. Tänk att ett hav kunde vara så varmt, som att bada i livmodern igen. Den har också saltvatten i sig.
19.6.2013
Här är prinsessan Madeleines och Chris äktenskapsförord. Det är alldeles rättvist med tanke på att båda är rika personer. Deras enskilda egendomar ska förbli så också i äktenskapet. Ifall de skulle gå isär delar de på vad de har fått och behåller det som de gick in i äktenskapet med. Även sådant som de har fått genom gåva, arv eller testamente. Rättvist!

9 kommentarer:

  1. Hur man än vrider och vänder på det så är kungahuset odemokratiskt. Varför ska Madeleine leva miljonersliv för mina pengar?!
    Traditioner eller inte, det är helt enkelt fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den svenska kungliga avundsjukan känner vi till. Tror dock inte att du betalar miljoner för att Madeleine ska kunna leva. Det gör hon själv plus maken Chris O´Neill. De har inte något äktenskapsförord som kungen och drottningen eller kronprinsessan och hennes gemål. Chris är en välbärgad man.

      http://www.aftonbladet.se/brollopet/article15672715.ab

      Radera
    2. Att jag inte får vara med om att välja statsminister är betydligt mer odemokratiskt. Här talar vi ju om en person med verklig makt, till skillnad mot kungen.

      Radera
    3. Vi har inte direktdemokrati utan representativ demokrati. Om du blir riksdagsman får du vara med och utse statsministern. Det är talmannen som håller i själva proceduren. Ifall Alliansen vinner ännu en gång nästa år kan vi vara rätt säkra på att statsministern blir Fredrik Reinfeldt. Ifall socialdemokraterna blir största parti kan vi vara rätt säkra på att det blir Stefan Löfven som regerar som statsminister.

      Radera
    4. Jag är medveten om hur statsministern utses. Det jag vände mig mot var anonymens klagan över att statsöverhuvudet inte kan väljas i allmänna val.
      Att den mäktigaste politikern i ett parti och som kan bli rikets främsta makthavare inte heller kan väljas av andra än en partikongress verkar ha gått honom/henne spårlöst förbi.
      Vi som väljer ett parti erbjuds alltså ett paket med politiker. Där torde Sverige vara unikt bland västliga demokratier.

      Radera
  2. Angående att vi inte behöver betala för Madeleine, här är ett citat från artikeln du själv länkade till -> "Madeleine lever fortfarande på sitt årliga apanage" :) Men det är ju klart kungahuset är ju en tradition och har funnits länge och därför måste vi ha kvar det. Trist även att vi inte fortfarande använder stearinljus istället för glödlampor, det är ju tradition!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej hon lever inte på något årligt apanage. Det där har du missuppfattat. Madeleine får betalt om hon utför något åt kungahuset, men annars har hon en egen förmögenhet på runt 20 miljoner kronor. Hon jobbar gratis med barn. Men hennes man Chris har också donerat 700 000 dollar till organisationen Det är kungen som tar emot apanaget för hela hovstaten, som innefattar också underhåll av slott och betalning till de som jobbar åt honom. Du är fortfarande enbart avundsjuk och hittar på saker. Se till att utvecklas lite som människa!

      http://www.kungahuset.se/royalcourt/royalfamily/latestnews/news/princessmadeleinetalksaboutherworkwithchildhoodusa.5.3430a77a12f2c72bd3380008866.html

      http://sv.wikipedia.org/wiki/Apanage

      Observera att Sverige är ett billigt land i apanagehänseende. Och att kungens anfader Karl XIV Johan löste hela Sveriges statsskuld på sin tid. För han var så rik när han kom hit. En mycket bra affär för Sverige. Kungen och hans anfäder har förvaltat sitt pund på ett bra sätt.

      http://www.svd.se/nyheter/inrikes/karl-xiv-johan-loste-in-hela-statsskulden_126960.svd

      Radera
    2. Ann, tackar så oerhört mycket för en bra blogg! Väldigt, väldigt besviken och trött på alla avundsjuka svenskar som inte verkar förstå kungahusets betydelse.

      Kan även tillägga att företag som Ericsson, ABB, SKF, har haft en stor nytta, ja, näringslivet som helhet, av att kungahuset gjort bra PR för Sverige internationellt sett.

      Också, till folk som klagar på att det är så dyrt; det går ca 20 kr/person som jobbar i landet.

      Radera
    3. Tack ska du ha!

      För alla er som vill djävlas eller utnyttja bloggen för att reklamera för er själva. Hej då!

      Angående er som gillar fakta: Goudaloupefonden gjorde att kungahuset kunde ta hand om sig själva ända till 1983 då tyvärr politiken hade gjort att kronans värde hade urholkats så mycket att den årliga räntan enbart uppgick till 300 000 kronor.

      Då gjordes hela systemet om och bättre och billigare kungahus kan vi knappast ha. Men propagandan som förs är förljugen. Svenska folket tycker inte att vi ska förstöra våra kulturskatter och ta bort all tradition.

      http://sv.wikipedia.org/wiki/Guadeloupefonden

      Radera